Dongen Zorgt?

Foto: Jan Stads / Pix4Profs

Dit bericht is ingezonden door het Democratisch Podium

In de nieuwsbrief ‘Dongen Zorgt ‘van 8 juli 2015 staat te lezen hoe belangrijk het bestuur van de Gemeente Dongen het vind dat zoveel mogelijk inwoners gebruik kunnen maken van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Om die reden zijn er, ter elfder ure, ruim 400 brieven verstuurt naar alle ‘mogelijke rechthebbenden’ op de toelage want, zo schrijft de gemeente in haar nieuwsbrief, de gemeente Dongen wil zoveel mogelijk mensen helpen met de HHT regeling.

Het lezen van dit bericht dient met de nodige scepsis te gebeuren want de historie van het Huishoudelijke Hulp dossier laat een ander beeld zien. Direct na gemeenteraadsvergadering van 25 september 2014 waarin alle partijen, behalve het Democratisch Podium, besloten de huishoudelijke hulp te beëindigen ontvingen, ‘mogelijk rechthebbenden’ van de gemeente een brief met daarin de tekst: “ Voor u betekent dit dat de huishoudelijke hulp via de gemeente met ingang van 1 januari 2015 wordt beëindigd. Als u nog huishoudelijke hulp wilt, dan moet u dat vanaf dat moment zelf regelen en betalen”.

Met deze aanpak ging het bestuur van de gemeente Dongen in de fout, in een reactie op een motie van het Democratisch Podium, liet de verantwoordelijk wethouder Dhr. Panis toen volgende weten: ‘het niet meer opnemen van de HH in de WMO waardoor mensen zelf hulp moeten regelen en betalen staat niet ter discussie’, ‘de gemeente heeft zich gebaseerd op informatie die op dat moment voorhanden was en heeft in haar ogen zorgvuldig gehandeld’, Het een, noch het ander is waar want al veel eerder kwam de VNG met de informatie: ‘Het feit dat de HH in de WMO 2015 niet meer voorkomt betekent niet dat de gemeente HH niet meer hoeft in te zetten als na onderzoek blijkt dat dit de meest passende oplossing in een individuele situatie is’

Pas half december dringt dat, ondanks waarschuwingen van het Democratisch Podium, in het gemeentehuis door. Op 23 december 2014 moet daarom aan de ‘mogelijk rechthebbenden’ een brief worden gezonden: ‘Wij hebben besloten de voorziening hulp bij het huishouden niet per 1 januari maar per 1 april te beëindigen’. Hiermee creëerde de gemeente ruimte om de, voor de wet noodzakelijke, keukentafelgesprekken met alle cliënten af te handelen.  Voor 1 april 2014 ontvingen veel ‘mogelijk rechthebbenden’ een brief met het gespreksverslag. De uitkomst?: ‘zelf regelen en betalen! ‘ Over de mogelijkheid gebruik te maken van de HHT gelden wordt in die brief met geen woord gerept! In alle tot dan toe, door de gemeente verstekte informatie inclusief de informatiemiddag- en avonden, klonk maar een ding door: ‘zelf regelen en betalen! ‘. Dit terwijl de gelden voor de HHT regeling allang op de rekening van de gemeente waren bijgeschreven.

‘Samen kansen pakken’ krijgt hier een aparte dimensie, was het nu de bedoeling gezamenlijk zoveel mogelijk cliënten aan de kant te schuiven? Cliënten, in veel gevallen van over de tachtig en niet of nauwelijks weerbaar. Het bestuur van de gemeente Dongen heeft hier in ieder geval de schijn tegen. Dat inwoners op zoek gingen een andere (zwarte) manier om hun huishoudelijke hulp te regelen laat zich raden. Als reactie daarop kwam niet de gemeente maar Actief Zorg op 17 maart 2015 met een brief waarin de mogelijkheid om gebruik te maken van de HHT gelden werd aangekaart. Paniek in het gemeentehuis, dat was niet de bedoeling!
Op 11 mei 2015 koos de gemeente eieren voor haar geld en liet per brief aan een aantal blijkbaar al bekende ‘mogelijke rechthebbende’ weten: ‘Uit onze gegevens blijkt dat u tot de doelgroep HHT behoort’. In de eerste week van juli nu zijn dan ook nog de 400 brieven gestuurd naar de minder bekende ‘mogelijke rechthebbenden’ Van die vierhonderd mogen zich echter nog maximaal 85 inwoners aanmelden en let wel, op = op.

Zou de gemeente het werkelijk zo belangrijk vinden dat zoveel mogelijk inwoners gebruik maken van de regeling? Het Dongense gemeentebestuur lijkt, gezien de historie van dit dossier, gekozen te hebben om eerst zoveel mogelijk inwoners die de hulp hard nodig hebben af te laten vallen. Het bericht in de nieuwsbrief Dongen Zorgt is dus ongeloofwaardig en mogelijk enkel bedoeld om zichzelf juridisch in te dekken.

Martin Montens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen