Durven raadsleden verantwoording te nemen voor hun keuze

Foto:

Dit bericht is ingezonden door het Democratisch Podium

De nieuw te bouwen mfa, ofwel een nieuwe “Cammeleur” is eigenlijk wel wat Dongen nodig heeft. De discussie hierover loopt al veel te lang en de Cammeleur in haar huidige vorm voldoet niet echt meer. Ook het Democratisch Podium is een voorstander van een betere accommodatie, echter niet op de manier zoals dit nu voorgesteld wordt door de VPD, VVD en PvdA.

Wat zijn onze grote bezwaren tegen het huidige voorstel? Allereerst zijn wij van mening dat de inwoners hierbij meer betrokken hadden moeten worden. Zeker het laatste jaar is de twijfel over de financiële haalbaarheid en de noodzaak sterk gegroeid. Wij denken dat het draagvlak voor zo’n miljoenenproject kleiner is geworden bij onze inwoners. Er bereiken ons veel van die geluiden. Dat is dan ook juist de reden dat wij hebben voorgesteld de inwoners via het digitaal inwonerpanel te raadplegen over de nieuwe mfa. Hiervoor bleken de coalitiepartijen VPD, VVD en PvdA niets te voelen, hoezo vertegenwoordigen zij de Dongenaren? Waar blijft de inwonerparticipatie?

Daarnaast maken wij ernstig bezwaar tegen de financiële onderbouwing van dit ambitieuze nieuwbouwproject. Het financiële plaatje ter grootte van € 9 miljoen is doorspekt met aannames, verwachtingen en beloftes waardoor de te lopen risico’s niet te beoordelen zijn. Wat hieruit wel beslist duidelijk blijkt is dat de gemeente de enige echte risicodragende partij is. Wanneer het dus fout gaat moet de gemeente financieel bijspringen, dus ook u! Nergens wordt genoemd dat eventuele tekorten in de toekomst van de nieuwe mfa nooit gedekt zullen worden vanuit verhoogde OZB-tarieven. Kortom de financiële onzekerheid van dit project is veel te groot! Wist u trouwens dat door dit mfa-project, de problematiek in de Beljaart en de afwaardering van aangekochte gronden, de schuld van onze gemeente oploopt van € 54 miljoen in 2014 naar € 58 miljoen in 2018? En dat het eigen vermogen terugloopt van € 14 miljoen in 2014 naar € 10 miljoen in 2018? Dat lijkt ons geen goed plaatje voor het huishoudboekje van de gemeente.

Tegen het financiële plaatje van een nieuwe mfa kan en mag geen enkel raadslid ja-zeggen, tenzij hij/zij persoonlijk de verantwoordelijkheid op de schouder neemt voor als het straks misgaat en dan zijn of haar conclusie trekt en opstapt. Het Democratisch Podium is in ieder geval heel benieuwd naar de persoonlijke overwegingen van ieder raadslid om akkoord te gaan. Een uitsluitend hand opsteken
is wat ons betreft een veel te mager gebaar voor zo’n belangrijk besluit dat financieel zulke
verstrekkende gevolgen heeft voor de gemeente en haar inwoners.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen