B & W op de fiets door Dongen tijdens ‘Leefbaarheidsdag’

Foto:

Afgelopen zaterdag 7 september 2013 stond de gemeente Dongen in het teken van leefbaarheid en sociale cohesie. Samen met de dorps- en wijkraden maakte het College een fietstocht door de gemeente Dongen. Een perfecte gelegenheid voor de kersverse waarnemend burgemeester van Diessen om Dongen wat beter te leren kennen. Elke dorps- en wijkraad presenteerde in de eigen wijk  één of meerdere projecten, die zij hebben gerealiseerd op het gebied van sociale cohesie. Daarnaast vroegen zij aandacht voor zaken die wat hen betreft nog wel wat extra aandacht van de gemeente verdienden

Sociale cohesie centraal
De hele dag draaide om de sociale cohesie in de dorpskern of wijk. Oog hebben voor je medemens, je buren in de straat; elkaar aanspreken en elkaar de helpende hand bieden. In het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) is er steeds meer aandacht voor sociale cohesie en de dorps- en wijkraden spelen daar ook een belangrijke rol in. 
De leefbaarheidsdag is nadrukkelijk geen ‘buurtschouw’, waarbij er aandacht is voor de fysieke leefomgeving, zoals zwerfvuil, hondenuitlaatstroken en veilige achterpaden. 
Leren van elkaar
Doel van de dag was, dat de dorps- en wijkraden en de gemeente van elkaar kunnen leren. Hoe heeft een wijkraad iets aangepakt om een project te realiseren en waar werd tegen aan gelopen, maar bovenal hoe werd dit opgelost? Hoe betrek je de inwoners bij je project: wat werkt goed en wat zijn verbeterpunten?
leefbaarheidsdag
Programma
De leefbaarheidsdag begon met een ontvangst in het gemeentehuis. Wethouder Marina Starmans-Gelijns, portefeuillehouder Leefbaarheid en initiator van deze dag, heette alle aanwezigen welkom.. Daarna werden de volgende wijken en dorpskernen  aangedaan: De Beljaart (o.a. presentatie nieuwe wijkraad), ’s Gravenmoer (presentatie Geubel als verbindende factor), Klein – Dongen- Vaart (presentatie Jeugdcentrum), De Biezen (o.a. speeltoestellen gehandicapten), West 1 (o.a. Reggestraat) en West 2 (o.a. ‘De Wereld in Dongen’ en klusdagen). De dag werd afgesloten met een barbecue in de Hamse Bok. Het gemeentebestuur bedankte op die manier alle vrijwilligers van de dorps- en wijkraden bedanken voor hun tomeloze inzet van het afgelopen jaar.

Foto’s: Hans Zimniak
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen