'Mijmeringen' is een wekelijkse column van Dongenaar Rinus Krijnen
Trumpetter
We hebben te maken met een totale ineenstorting van de diplomatieke wereld inclusief de rechtsstaat en de democratie. Met dank aan onze vriend Trump. Die herschrijft een nieuwe wereldorde in een maand. Neem nu het vermeende handelsoverschot van Europa met de VS - wat hij illegaal vindt. Dit blijkt helemaal niet zo te zijn. Als hij de zakelijke dienstensector zou meenemen zijn we zelfs volledig afhankelijk van de VS. Naast wat Chinese bedrijven zijn alle bepalende grote mondiale techgiganten in handen van de Amerikanen. Levensgevaarlijk. De IT wereld is het laatste decennium massaal overgestapt naar de ‘cloud’. De kosten voor het opzetten van eigen datacenters waren volgens de boekhouders te hoog en de techniek te onderhoudsgevoelig. Met een eigen datacenter moet je jezelf bewapenen tegen hackers, maar heb je ook te maken met afschrijvingen, vervangingen, noodzakelijke updates en betrouwbaar personeel. Door het hackrisico spreekt men hierbij van een zogenaamde level-3 security, waaraan zeer hoge eisen gesteld worden aan gebouwen, toegang, kennis en vooral ook aan vertrouwen.
Aangezien dataverwerking en -opslag geen kerntaken zijn van de meeste bedrijven is de verleiding dus groot om in zee te gaan met clouddiensten, die beloven dat ze de veiligheid dik voor elkaar hebben. Dat is zeker niet gratis, maar het zorgt er uiteindelijk voor dat een bedrijf zich uitsluitend bezig kan houden met zijn kerntaken. Het betekent nogal wat als alles in de cloud zit. Je bent afgezien van wat lokale caching 100% afhankelijk van de beschikbaarheid van je eigen data door de aanbieder. Dit dus naast stroom en het netwerk. Je hangt jezelf op aan deze cloudaanbieder. Bij de werkgever waar ik tot mijn pensioen werkte, was ik betrokken bij het project om alles naar de cloud te brengen. Een monsterachtige operatie, want het bleek dan ook het moment om met deze transitie digitaal op te schonen na 50 jaar IT-gepruts. Deels omdat dit wettelijk vereist was en is, maar ook omdat veel data geen enkele toegevoegde waarde meer had en alleen maar energie zou gaan verbruiken als we alles zouden bewaren. Eenmaal in de cloud ben je dus afhankelijk van de clouddienst. Je zou nog kunnen opteren om de cloud te backuppen op eigen lokale servers, maar dan heb je uiteindelijk niets bespaard ten opzichte van de oorspronkelijke situatie, want ook de backups moeten in een level-3 security omgeving worden opgeslagen.
Er zullen ongetwijfeld Nederlandse clouddiensten zijn, maar erg groot of succesvol zijn ze nog niet. Het grootste deel is in handen van Google (meta) of Microsoft. Eén van de eisen aan de clouddiensten is altijd dat de data in het eigen land wordt opgeslagen en niet op Amerikaanse servers. Dat is nog een restant van de ‘Patriotact ‘die de Amerikanen invoerden na 9/11 toen de Amerikanen besloten dat de overheid zonder toestemming van de servereigenaar inzage kon eisen van de inhoud van de beschikbare data op de Amerikaanse servers. En aangezien de clouddiensten voornamelijk uit de VS komen moesten deze Amerikaanse bedrijven daarom in Europa datacenters inrichten. Daarmee is helemaal niet uitgesloten dat de data op een server op Nederlands grondgebied niet gebackupt wordt in de VS en zeker niet als er een presidentiële decreet wordt uitgevaardigd om dit alsnog te doen.
Hoezo een democratie of rechtsstaat aan de overkant van de oceaan en hoezo veilige opslag? Niet alleen bedrijven met business clouddiensten, maar ook de meeste particulieren met One Drive, iCloud of Google Docs zijn het mogelijke slachtoffer als Trump Europa van de kaart wil gaan vegen met zijn vriendjes Musk en Poetin en de cloudservices gaat uitzetten of openbreken. Aangezien Trump zich niet laat leiden door in het verleden tot stand gekomen verhoudingen en afspraken, maar alles ziet als handel, zijn dollars het enige ruilmiddel. Hij gaat hierbij tekeer als een olifant in de porseleinkast. Zo’n houding is nog nooit vertoond en niemand weet waar dit naar toe gaat leiden. Vertrouwenwekkend is het niet. Niet alleen Trump is gevaarlijk maar ook zijn huidig vriendje Musk, die een veel globalere agenda heeft qua ‘America first’ en duizend keer slimmer is dan de bejaarde president. De handelswaanzin van Trump, die erop is gericht om delfstoffen te verkrijgen uit Oekraïne speelt Musk in de kaart om goedkoop zijn Tesla’s te laten bouwen en zeer concurrerend te kunnen verkopen. Nu multimiljardair Musk ook toegang heeft als schatbewaarder van de Amerikaanse uitgaven is helemaal niets meer zeker. Door extreem te bezuinigen, vooral op alles wat met buitenland te maken heeft, komen alle internationale verhoudingen op scherp te staan. Ik vrees dat de verkering tussen Amerika en Europa uit is. Een nieuw vriendje ligt voor Europa echter niet voor het oprapen. Dat was het dan.