Mijmeringen: 'Jurist of boekhouder'

26 jul , 6:47 Columns
rinus

'Mijmeringen is een wekelijkse  column  van  Dongenaar  Rinus  Krijnen.

Jurist of boekhouder?

Als je in conflict komt met een klant, leverancier of als een dienst niet goed is uitgevoerd probeer je dit eerst onderling op te lossen. Dat is niet meer dan normaal, lijkt me. Blijk je er er niet uit te komen en vind je dat je in je recht staat kun je – als je ervoor bent verzekerd-je rechtsbijstandsverzekering inschakelen. Privé heb ik gelukkig hier nooit mee te maken, maar als medebestuurder van een vereniging of stichting helaas wel. Soms ben je wel gedwongen externe juridische hulp in te schakelen, omdat de tegenpartij dit al heeft gedaan om zijn/haar verhaal te doen. Als niet-jurist is het niet gemakkelijk je gelijk te krijgen, met juridische deskundigen als tegenpartij.

Begin je aan zo’n kwestie dan moet je er echt voor gaan zitten. Wat is er gebeurd, in welke volgorde en wat zijn nu de argumenten, waarom ik vind dat wij gelijk hebben? Belangrijk is om bewijsstukken te verzamelen en mensen te horen die erbij betrokken zijn. Dat is vaak geen sinecure. Heb je alles compleet, dan doe je de melding. Je verhaal met alle bijlagen stuur je op, nadat je eerst contact hebt gelegd met een schademeldcentrale. Ook dat is vaak niet gemakkelijk. Hoe langer hoe meer zakelijke dienstverleners verstoppen hun telefoonnummers op hun website en als je die dan wel hebt kunnen vinden, beland je in verouderde chatbotellende, totdat je uiteindelijk bij een medewerker uitkomt. In het geval van een rechtsbijstandskwestie is dit geen jurist, maar een soort procesbegeleider. Denk maar niet dat deze persoon met jou over de inhoud iets gaat zeggen. Je krijgt alleen te horen onder welke referenties je de spullen moet aanleveren, zodat de procesgang zoveel mogelijk langs geautomatiseerde wegen kan verlopen.

Waarom ik dan als vertegenwoordiger van een juridische entiteit mijn geboortedatum en geboorteplaats moet doorgeven snap ik dan bijvoorbeeld niet. Of gaan ze na of ik wel ben, wie ik ben en raadplegen ze de Kamer van Koophandel- inschrijving? Blijkbaar vinden ze dit belangrijker dan de zaak zelf, zal later blijken.Ik heb de laatste drie jaar drie zaken gehad waarbij ik rechtsbijstand moest inschakelen en alle drie hadden ze een soortgelijk verloop. De geschillen gingen over claimbedragen tot 2500 euro, dus geen echte grote zaken.De eerste twee zaken waren zelfs onder de 1000 euro. In deze beide gevallen was de wederzijdse argumentatie over het gelijk fors uiteenlopend. En dan gebeurt er iets wonderlijks. In beide zaken hadden wij -volgens ons- onterecht een factuur gekregen voor een niet-geleverde dienst. De juristen van de rechtsbijstand wogen de argumenten van ons, de tegenpartij en de deurwaarder af en stelden voor dat de rechtsbijstandsverzekering de factuur maar ging betalen. Dat scheelde enorm veel werk en gedoe. De kosten van een proces of de uren die de overwerkte juristen erin zouden moeten steken, overtroffen namelijk qua kosten vele malen het geclaimde bedrag.

Bij de laatste -derde- claim gebeurde iets dergelijks, waarbij de tegenpartij en wij toevallig bij dezelfde verzekeraar waren verzekerd. Dat kon voor de verzekering alleen maar financieel verkeerd aflopen.Eind goed, al goed zou je zeggen. Als eiser ben ik schadeloosgesteld en daarvoor waren we de zaak toch begonnen. Dat klopt wel, maar gaat geheel in tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel. De vermaledijde tegenpartij wil ons afzetten, maar krijgt wel het geld terwijl duidelijk is dat het onterecht is. Als de handelswijze van de tegenpartij via zo’n vast patroon verloopt van oplichting en bedrog, wordt dit dus nooit bestraft of gecorrigeerd. Zo kan deze tal van bedrijven of particulieren blijven bedonderen.Daar heb ik moeite mee. Maar we moeten ons wel neerleggen bij zo’n besluit, want wie komt anders op voor jouw belangen?En omdat ik nu al in drie zaken dit heb meegemaakt in korte tijd, blijkt deze handelswijze blijkbaar standaard te zijn. Zijn de in- of externe kosten voor een proces voor de verzekering hoger dan de claim zelf, dan komt men al gauw met het voorstel tot afkopen. Bijkomend voordeel is dat het snel wordt afgewikkeld en niet gaat etteren. Verhoogt de klanttevredenheid en uiteindelijk de winst.

Ik vraag me dan wel af: is een rechtsbijstand-assuradeur nu uit op gerechtigheid of mooie cijfers op de balans. Is men jurist of boekhouder?

Ik vrees het laatste.