De aardpeer oftewel topinamboer: een eetbaar knolletje waar we niet vaak aan denken. Dat is jammer, want hij heeft superpowers!
Je zou het niet verwachten als je de planten met gele bloemetjes ziet die tot zo’n 3 meter groot kunnen worden, maar aardperen zijn relatief kleine ondergrondse, grillig gevormde knollen met een rode, paarse of bruine schil die in de koude maanden van het jaar gewoon van Nederlandse bodem te oogsten zijn. Vanaf de herfst -nadat de bovengrondse plant is afgestorven- tot ongeveer begin februari, haal je de knollen uit de grond. De smaak ervan neigt naar een combinatie van pastinaak, kastanje en aardappel, waarbij de witte aardpeer -die ik zelf het lekkerst vind- lichter en notiger van smaak is dan de donkere aardpeer. Ze zijn erg gezond en bevatten fosfor, kalium, vitamine C, magnesium en hebben een hoog ijzergehalte. Daarnaast -en nu komt het!- hebben aardperen door hun hoge gehalte aan de vezel inuline een prebiotische werking op je darmen. Ze zorgen daarmee voor een gezond darmklimaat voor de goede bacteriën in je darmen, zodat deze gedijen en het darmklimaat kunnen ondersteunen. Wel kun je wat winderig worden van aardperen. Misschien goed om te weten als je nog bezoek krijgt.
Voor de meeste aardperenplanten moet je wel een beetje ruimte hebben in je tuin en bovendien kunnen de hoge planten -als je ze niet ondersteunt of snoeit- omvallen. Daarom heb ik bij het ontwerp van voedselpark de Groene Long gekozen voor de praktische paarse dwergaardpeer, die klein blijft. De ongeschilde knollen eet je rauw, in een salade, door een winterse ovenschotel of maak er een aardperen- of knollensoep van. Kook aardperen niet te lang door, want dan zijn ze niet meer lekker. Voor deze column heb ik van een heerlijke aardperenpuree gemaakt, die je hieronder in het recept vindt.
De aardpeer: probeer hem eens en voel zijn superpowerkwaliteiten op je inwerken!
Aardperenpuree
Witte aardperen vind je soms in de biologische winkel. Daarnaast loont het de moeite om ze zelf aan te planten in je tuin of om op je balkon neer te zetten. Ook kun je (paarse) aardperen rapen bij voedselpark de Groene Long, je vindt ze aan de rechter kleine permacultuur grondwal.
Benodigdheden:
¾ deel witte (of paarse) aardperen
¼ deel aardappelen
Naar smaak:
Knoflook
Peterselie
Roomboter
Zout
Klein beetje melk
Kook de ongeschilde aardperen ongeveer 5-8 minuten (afhankelijk van de grootte van de aardperen), tot ze een beetje zacht zijn, maar kook ze niet te ver door. Spoel ze af onder koud water en laat verder afkoelen. Ondertussen schil je de aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en kook ze -tezamen met het knoflookteentje(s)- ongeveer 15 minuten, tot ze zacht zijn. Normaliter hoef je aardperen niet te schillen. Je kunt in principe dan ook de schil laten zitten en de aardperen pureren. Echter, voor een meer verfijnde smaak, gebruik je aardperen zonder schil. Het makkelijkst gaat dit door het binnenste gedeelte uit de gekookte aardpeer te drukken. Je mengt de aardperen met de aardappelen en prakt ze fijn of pureert ze. Naar smaak voeg je roomboter, een heel klein beetje melk en zout toe. Voeg een heel klein beetje peterselie toe, maar zeker niet te veel want dan overheerst de smaak van de peterselie. Deze puree is lekker bij vlees, vis en vegagerechten.
Eet smakelijk!
Vanwege de carnavalsperiode sla ik een maand over met mijn column. Mijn volgende column is er weer in de maand maart.
Met groene groeten,
Jessica Groothart
Groenfluencer en duurzaam tuinontwerper Jessica Groothart is initiatiefnemer van voedselpark de Groene Long. Met haar groene columns -die elke derde dinsdag van de maand verschijnen- vertelt ze over het eetbare lekkers in het voedselpark en geeft ze je daarnaast handvatten om in je eigen tuin samen te werken met Moedertje Natuur. Daarnaast is Jessica elke derde dinsdag van de maand rond 11.30 uur te horen met haar groene rubriek voor radio LangstraatFM via FM 106.8 of luister terug via: soundcloud.com/jessicagroothart
Je vindt voedselpark de Groene Long aan de Hamse Sticht in Dongen.