Column Peter Verschure: ‘Kak in de tuin’

Foto: CC0/Public Domain

Peter en Elly Verschure zijn eigenaar van de beroemdste tuin van Dongen (en misschien wel van Nederland) aan de Groenstraat. De belevenissen in deze tuin zijn al meer dan een jaar veelvuldig te zien en te horen geweest op radio en televisie waarbij Peter zijn passie voor alles wat de natuur voortbrengt op een aanstekelijke manier presenteert. Peter schrijft in zijn column over zijn ervaringen in zijn eigen tuin en natuurlijk geeft hij als specialist zo nu en dan ook nuttige tuintips.

Winter rust of…. winterwerk in de tuin???
De meeste planten zijn in een rustige winterslaap terecht gekomen. Het wekelijkse grasmaaien is vervangen door bladruimen of sneeuwvegen. Water sproeien is overbodig want al het goede komt soms met bakken uit de hemel. Insmeren tegen de zon met factor 50 is vervangen door vaseline. In plaats van een zonnebril siert nu een warme muts mijn koude kop. De mussen vallen niet van de hitte van het dak maar vallen op de voedertafel aan.

Maar ik heb het niet zo met kou..daarom is het goed dat er een warm werkje voor me ligt te wachten Compost, of organische mest klinkt beter, over de planten strooien. In ons geval betekent dat paardendrollen, geitenkeutels en kippenkak, geproduceerd door onze eigen dieren. Alleen het verdelen van al die kak laten ze aan mij over. En het is net als met geld …. ,alleen nuttig als het goed verdeeld word. De geur doet even niet meteen aan bloemen denken, maar het resultaat is straks wel veel geurende bloemen.

Snoeien kan ook als het op een dag niet vriest, alleen zijn er er bomen die al vroeg actief worden. De esdoorn, de berk, gouden regen en druif en noot brengen hun sapstroom al vroeg aan de gang en kunnen dus gaan bloeden. Doel van snoeien is vrucht- en ook bloemvorming maar ook zeker dat wij bepalen hoe groot zij mogen groeien. Ook vormsnoei toepassen, schurende takken wegknippen en zieke en gebroken takken verwijderen. Hierna kunt u zelf ook even in winterslaap, want de bladeren tussen de struiken lekker laten liggen. Daar vinden onze vogels namelijk nog een hele hoop voedsel onder. Ook uitgebloeide bloemen laten staan, daar zit nog vaak veel voedselrijk zaad in voor onze gevleugelde vrienden.

De camera’s in onze tuin zijn ook in slaapstand maar de voorbereidingen voor de komende lente zijn al volop aan de gang. Al enkele dagen lopen hier technische mensen van het progamma “beleef de lente”’ om te controleren of alles nog funtioneert, want begin maart gaat alles weer van start en er zal ook dan op televisie aandacht aan besteed worden. Ik moet dus mijn best doen om de vogels heelhuids de winter door te loodsen. Maar dat voeren, is samen met onze hond, een nuttig en gezellig ritueel om zo mijn dagen te beginnen. Want anders vult onze bruine labrador zijn dagen ook maar beperkt, met hele dagen niks doen,een beetje kreunen en een beetje ruften.

De tuinbezoeken zijn ook tot stilstand gekomen, maar de laatste was wel opvallend. Een groep van ongeveer 20 keurige dames uit het oosten van ons land . Ja wel hele keurige dames, zo keurig dat ik de gemiddelde leeftijd niet durf in te schatten. Een van de dames kwam met wel opvallende hoge hakken onze tuin bekijken. Op mijn vraag of ze het makkelijk hadden kunnen vinden nam ze het woord en ging ze los…….dat onze straat twee verschillende namen had. Groenstraat en Hogedijk vond ze onzinnig en onlogisch,..en al die rotondes en eenrichtingsverkeer in zo’n klein gehucht…… was een crime om het te vinden en dus de reden dat ze niet keurig op tijd waren. ik moest haar helaas gedeeltelijk gelijk geven, maar bij het woord ‘gehucht’ voelde ik toch een verplichte weerstand in me opkomen . Ik verwelkomde daarna de groep in… ons mooie Dongen…..,terwijl de kakmadam op hoge hakken onze tuin binnen struinde.

Wijzend naar een grote boom vroeg ze of ik de naam van die rode grote boom kende. Op dat moment kreeg ik het gevoel dat ik mijn examen nomenclatuur na 50 jaar moest herhalen. Dus ik kon de verleiding niet weerstaan om heel gewichtig, met latijnse namen te gaan strooien. Dus ik vertelde haar dat die prachtige boom fagus sylvatica atropupurea heette…ik had hem natuurlijk gewoon.. rode beuk kunnen noemen…. En de quercus robur gewoon…. hollandse eik … maar nu leken het met zulke namen opeens heel bijzondere bomen, voor de leken. Toen ik de hulst … ilex aquifolium noemde vroeg iemand waar ik al die latijnse namen had geleerd en toen kon ik eerlijk antwoorden op de r.m.t.s….. bij u in Nijmegen…….

Vanaf dat moment voelde ik me niet meer geremd door enige vorm van bescheidenheid dus kon ik niet nalaten om terloops even te vermelden dat  in ons mooie Dongense dorp ook paralympisch kampioen Kelly van Zon woont,  en olympisch topsportster Nadine Broersen,en dat Job van Uitert Max Verstappen achterna racet. Ik had mijn revanche genomen ..en ik heb er stiekem plezier aan beleefd… En onze labrador ook; want toen de dames richting Nijmegen vertrokken zat er onder de hoge hakken van die ene kakmadam. een souvenirtje van onze hond,…echte kak.

Reacties