Column Cas Timisela: ‘Google uitgelicht: Rich Snippets’

Foto: CC0/Public Domain

Vanuit zijn eigen online marketing bedrijf DM United komt Dongenaar Cas Timisela permanent in aanraking met alle ontwikkelingen op het internet. In zijn column Cas neemt de lezers van dongen.nieuws.nl mee op reis door alle uithoeken van de digitale wereld.

Google uitgelicht: Rich Snippets
Laat ik beginnen met een kleine uitleg over Rich Snippets. Een Rich Snippet is extra informatie in de zoekresultaten van Google.

Zoek de naam van een beroemde kickbokser en het laatste nieuws, foto’s en zijn Wikipedia pagina komen tevoorschijn. Deze Rich Snippets verrijken dus de zoekresultaten in een zoekmachine zonder dat je naar een andere site gaat. Met technische aanpassingen op je site kan een zoekmachine deze extra gegevens tonen.
Welke soorten Rich Snippets zijn er?

Google verrijkt de zoekresultaten met de volgende onderwerpen:

● Een Breadcrumb
● Reviews
● Recepten
● Personen
● Producten
● Audio, video en afbeeldingen
● Evenementen
● Boeken, series, films etc.
Breadcrumbs


Een Breadcrumb of kruimelpad geeft inzicht in welke (sub)categorie een pagina zich bevindt. In onderstaand voorbeeld is de route van de pagina via de categorieën “Dongen” en “Noord-Brabant” naar “Home” (tripadvisor.nl) duidelijk in beeld. Zoals de broodkruimels in het bekende sprookje ook naar huis leiden.

Reviews: Sterren in Google
Sommige sites laten door middel van sterren hun online beoordelingen in Google zien. Als Google ze in de zoekresultaten toont, straalt dit meer vertrouwen uit. Dit vertaalt zich in meer kliks, meer bezoekers en meer omzet. Veel mensen zoeken naar reviews voordat ze beslissen om iets te kopen. Toon recensies op Google via Rich Snippets en laat bezoekers direct zien hoe je product of dienst wordt beoordeeld. Dit werkt natuurlijk alleen als het merendeel positieve reviews zijn.

Recepten
Ook voor recepten biedt Google Rich Snippets aan. Geef bijvoorbeeld extra gegevens over calorieën, de bereidingstijd en ingrediënten aangevuld met reviews.
Bepaalde recepten bevatten ingrediënten waar mensen allergisch voor zijn. Door een Rich Snippet zien bezoekers in een oogopslag of een recept glutenvrij is.

Audio, video en afbeeldingen
Ga je binnenkort naar het concert van Axl en Slash? En ben je de songteksten vergeten? Rich Snippets tonen ook andere informatie, zoals de videoclip, de artiest, het album en het genre.
Evenementen
Verrijk een site van een (sport)evenement met Snippets en voeg datum, tijd, uitslagen en andere relevante tekst toe. De uitslagen van mijn favoriete voetbalclub zoek ik dit seizoen niet al te vaak op, maar het is wel handig…
Cast van films en series
Hoe heet die acteur met die motor en kruisboog ook alweer? Zoek op “cast + titel” en Google toont alle acteurs en actrices. Verder krijg je achtergrondinformatie over de producent, de zenders en andere gerelateerde series.
Val op en krijg meer bezoekers
De Rich Snippets zelf zorgen niet voor hogere posities. Ze beïnvloeden wel het aantal kliks naar je site. Dit komt omdat jouw zoekresultaat meer opvalt. Er zijn gevallen bekend waarbij het aantal kliks met 20% tot 30% stegen.

Hoe krijg ik deze Rich Snippets in Google?
Via HTML kan je Rich Snippets toevoegen aan je website. Het is echter niet zo, dat Google de Rich Snippets ook daadwerkelijk toont. Google moet de extra gegevens relevant genoeg vinden voor de specifieke zoekopdracht. Na installatie controleer je via deze tool of de Rich Snippet goed werkt. Voer de link in en bekijk direct het resultaat. Wanneer de tool niets toont, is de code nog niet goed genoeg geoptimaliseerd.

WordPress plugins
Wordpress is het meest gebruikte CMS ter wereld. Via plugins voeg je heel simpel Snippets toe aan je website. Installeer en configureer een Rich Snippet plugin. Meer info hierover vind je op deze tutorial.

Cas Timisela is eigenaar van online marketing bureau DM United. Hij coacht toegewijde ondernemers en begeleidt bedrijven die online succes willen behalen. Cas schrijft over de laatste trends, online marketing en de veranderende digitale wereld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen