bij VAN DONGEN. What’s in a name?

Foto:

In haar column Dagelijkse Dingen schrijft Bernadette Klerx over zaken die we allemaal wel herkennen. Ze neemt ons mee in het leven van alledag, soms met zaken die we koesteren, soms met zaken die ons allemaal een beetje irriteren. Maar telkens weer met die onmiskenbare ‘Oh ja’ ervaring.

bij VAN DONGEN. What’s in a name?
What’s in a name? Heel veel kennelijk, gezien de massale (vaak heftige) reacties op de nieuwe naam van de inmiddels oude Cammeleur: bij VAN DONGEN. De presentatie van de naam afgelopen woensdag in het Kunstpodium was gelikt, en wat ook vooral duidelijk werd: er is echt wel nagedacht over die naam. Maar het enthousiasme van de naamcommissie wordt vooralsnog door een grote groep Dongenaren niet gedeeld. En dat is jammer: voor de inwoners, de gemeente en de leden van de naamcommissie. Dat een naam zoveel emoties met zich meebrengt, is mooi om te zien en bewijst maar weer eens dat de Dongenaar zich echt betrokken voelt bij zijn dorp. Jammer daarom dat deze betrokkenheid geen enkele kans van slagen heeft gehad om zich te verankeren in de naam van de toekomstige centrale ontmoetingsplaats voor ALLE Dongenaren.

De gemeente koos niet net als destijds bij de Cammeleur voor een prijsvraag onder alle inwoners, want ‘naamgeving is een vak (branding)’, zo liet het College weten. En ja, dat is tegenwoordig ook zo. Daarom werd een commissie opgetuigd met daarin uiteraard vertegenwoordigers van de vier hoofdbewoners ( Theek 5, ContourdeTwern, Donckhuijs en Kunstpodium), een Dongens reclamebureau, een communicatiebureau en een paar betrokken Dongenaren. Geen mensen van buitenaf dus, maar Dongenaren die midden in de samenleving staan. En die heel serieus met de nieuwe naam bezig zijn geweest. Alleen ontbreekt de chemie met een groot deel van Dongen.Toch moeten voor de naamcommissie de reacties niet geheel onverwacht zijn gekomen, want in eerdere publiciteit over de naam van de nieuwe MFA, stroomden in korte tijd massaal reacties binnen die pleitten voor behoud van de naam Cammeleur.

Is de Dongenaar dan ouderwets of behoudend? Nee, ik denk het niet. De Dongenaar koestert zijn verleden en is daar trots op, voelt er zich mee verbonden.En die symboliek en verbondenheid kwam duidelijk tot uiting in de naam Cammeleur. De Dongenaar hecht ook aan tradities en laat zich graag leiden door emoties als er aan die tradities gemorreld wordt. Denk maar eens aan de heftige reacties toen het kampvuur bij de Zomerspelen niet door mocht gaan, en van iets recentere datum nog: de verplaatsing van het Oranjeparkfestival uit park Vredeoord.

En dan zitten we ook nog met dat voorzetsel ‘bij’, dat onderdeel uitmaakt van de naam. Je krijgt dan zinsconstructies als ‘we gaan naar bij VAN DONGEN.’ ‘Het is vanavond theater bij bij VAN DONGEN.’ ‘Het Veteranenbal in bij VAN DONGEN. is uitverkocht’: Het bekt allemaal niet echt lekker. Ik denk eigenlijk dat veel Dongenaren nog niets eens zo fel tegen een nieuwe naam zouden zijn, maar dat deze het gewoon ( voor velen) niet is. De Dongenaar heeft ‘bij VAN DONGEN.’ duidelijk nog niet in zijn hart gesloten, maar misschien gaat dat nog gebeuren. Dat hoop ik eigenlijk wel, want zo’n 30 jaar opgescheept zitten met een naam die niet breed gedragen wordt, is ook niet echt lekker. En zeker niet omdat het hier gaat om ’de huiskamer van Dongen’.

Misschien was het beter geweest als de naamcommissie een selectie had gemaakt van twee of drie namen, en dan de inwoners mee had laten beslissen. Dan had je echt kunnen spreken van een breed draagvlak. Nu heeft de commissie het draagvlak duidelijk verkeerd ingeschat. Voor al die Dongenaren die graag de naam Cammeleur hadden behouden, is er nog één troost. We hebben nog steeds het Cambreurcollege, die in zijn naam de link naar het verleden van Dongen hoog houdt. Of gaan zij straks bij de nieuwbouw over een paar jaar ook voor een andere naam?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen