Protestantse en katholieke jongeren Dongen-Rijen presenteren passiespel

In het weekend van 12 en 13 april zullen jongerengroep Believe (RK), SPUKC (PKN) en kindernevendienst (PKN) een bijzondere theatervoorstelling op de planken zetten over het leven en lijden van Jezus metals titel ‘tussen haat en liefde’. Vorig jaar heeft deze groep ook al een passiespel gespeeld, met als inspiratiebron de landelijke Passion, in de Ontmoeting in Dongen. Toen waren er slechts 100 plaatsen beschikbaar die binnen een week verkocht waren. Vandaar dat u vorig jaar niets in de pers over deze uitvoeringen hebt gezien of gelezen. 

Reden te meer voor initiatiefnemers Pascal Tol en Saskia van Baaren, die ook verantwoordelijk zijn voor het script en de regie, om er dit jaar een schepje bovenop te doen. De groep jongeren is goud. De jongste deelnemer is 9 jaar en de oudste is 50. Maar… het grootste deel van de cast bestaat uit jongeren tussen de 15 en de 30. Vorig jaar bleek al dat de protestantse jongeren en katholieke jongeren een enorm goede klik met elkaar hebben. Het zijn allang geen twee groepen meer maar een groep die met veel plezier op vrijdag komt repeteren. Zoals een van de jongeren al zei: “wat is het gaaf om met zoveel verschillende leeftijden een dergelijk project neer te zetten”.
Dat de uitvoeringen in het weekend voor Pasen zijn is natuurlijk niet toevallig. In de stille week zijn veel kerkdiensten en er moet gelegenheid zijn om en naar het passiespel te komen kijken en naar de kerk te gaan. Tevens is de week voor Pasen de tijd om het lijdensverhaal te vertellen. Een bezoek aan het passiespel is voor iedereen, kerkelijk of niet, gelovig of niet, de moeite waard. Het is een eigentijdse vertelling van het lijdensverhaal. Er is gekozen voor diverse soorten muziek. Er zitten bijvoorbeeld musicalnummers in maar ook popnummers. Teksten van bestaande liederen zijn vaak goed te gebruiken en in een andere context krijgen teksten vaak een hele nieuwe betekenis. Vorig jaar in de kleine opzet bleek al dat het voor de jongeren een mooie manier is om bezig te zijn met het lijdensverhaal maar ook dat het publiek echt geraakt werd door het leven en lijden van Jezus. Dat een theatrale vertelling van een het lijdensverhaal werkt is natuurlijk ook landelijk bewezen met het enorme succes van the Passion. 
Dit jaar is het stuk uitgebreid zodat er een volwaardige theatervoorstelling is ontstaan. Daarom is er dit keer ook voor gekozen om de voorstellingen uit te voeren in ’t Schouw. Er zijn dan meer theatrale mogelijkheden en er is voldoende ruimte voor het publiek. De cast hoopt op goed gevulde zalen en heeft erg veel zin in de uitvoeringsweekenden. 
Zorg dat u dit unieke project niet mist. De voorstellingen van ‘tussen haat en liefde’ zijn op zaterdag 12 april om 20:00 uur en op zondag 13 april om 14:00 uur. Kaartjes kosten 3 euro (kinderen tot en met 12 jaar gratis) en zijn verkrijgbaar bij de Cammeleur en ’ t Schouw en via [email protected]