Wereldpremière in Dongen van “Inne Sjtaatse Maan” 

Foto:

Dongense muziekliefhebbers kunnen zich opmaken voor een uniek concert met daarin een heuse wereldpremière. Op zondag 23 maart zullen de Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg en het Venloos Gemengd Koor Zanglust voor het eerst de compositie  ‘Inne Sjtaatse Maan’ uitvoeren. Deze compositie maakt deel uit van een recent kunstproject dat zich richt op de geschiedenis van de Limburgse mijnen en hun koempels. 

Waarom in Dongen?
Deelname aan een festival in Dongen was het eerste uitstapje dat de Koninklijke Harmonie Orpheus zich in 1880 buiten de gemeente Tilburg permitteerde, overigens geheel tegen de regels in. In het eerste reglement dat het orkest in 1865 – één jaar na oprichting – had opgesteld, was het namelijk “om meerdere redenen verboden concoursen, muziekfeesten enz. buiten Tilburg bij te wonen.” Op zondag 23 maart 2014, in het jaar van haar 150-jarig jubileum, laat Orpheus wederom van zich horen in Dongen maar nu op volkomen legale wijze. Vanaf 14.30 uur geeft het orkest dan samen met het Venloos Gemengd Koor Zanglust een uniek concert in de Laurentiuskerk..
Koninklijke Harmonie Orpheus opent de middag onder leiding van dirigent Hardy Mertens met ‘Zueignung’. Dit op muziek gezette gedicht van de Duitse componist Richard Strauss, geen familie van het Weense Strauss-geslacht, is oorspronkelijk geschreven voor sopraan en piano. Albert Davis maakte een prachtig arrangement voor harmonieorkest. Orpheus vervolgt haar optreden met de ouverture ‘Cyrano de Bergerac’ van de Nederlandse componist Johan Wagenaar, die in dit stuk diverse karaktertrekken van Cyrano zoals heldenmoed, liefde, trouw en ridderlijkheid heeft toongezet. Het instrumentale gedeelte van dit concert sluit de Koninklijke Harmonie af met ‘Ricercare’ van Hendrik Andriessen dat werd gecomponeerd met het oog op het tweehonderdste sterfjaar van Johan Sebastiaan Bach.
venlo
het Venloos Gemengd Koor Zanglust
 
Vervolgens betreden Orpheus en het Venloos Gemengd Koor Zanglust gezamenlijk het podium en vertolken onder leiding van koordirigent Hans Luesink ‘Inne Sjtaatse Maan’ van Hardy Mertens, wat tevens de wereldpremière is van deze compositie. ‘Inne Sjtaatse Maan’ maakt deel uit van een recent kunstproject dat zich richt op de geschiedenis van de Limburgse mijnen en hun koempels. De Limburgse dichter Wiel Kusters beschrijft in dit stuk op indringende wijze de beruchte mijnwerkersziekte silicose, ofwel stoflongen. De compositie eindigt op symbolische wijze met de laatste ademtocht van een slachtoffer van deze confronterende en gevreesde kwaal. 
Na de pauze voert Zanglust onder leiding van Hans Luesink vijf delen uit van ‘The Armed Man‘, gecomponeerd door de uit Wales afkomstige Karl Jenkins, dat hij schreef ter ere van de millenniumwisseling en opdroeg aan de slachtoffers van de Kosovo-crisis. Zanglust wordt daarbij begeleid door een ensemble van de Koninklijke Harmonie Orpheus. De concertmiddag wordt afgesloten met het bekende ‘Pomp & Circumstance No. 1’ van Edward Elgar, uitgevoerd door Orpheus in complete bezetting, samen met het Venloos Gemengd Koor Zanglust. 
Het concert in de Laurentiuskerk aan de Gasthuisstraat 1 in Dongen begint om 14.30 uur. De kerk is open vanaf 14.00 uur en de entreeprijs bedraagt 7 euro.