Fotoserie Noorwegen

Afgelopen zomer 2013 heeft Fia Grootzwagers 3 weken in Noorwegen vertoefd.  Vanuit Kiel zijn ze overgevaren naar Oslo. Ze trekken de Jotunheimen in via de Valdresflya tot het hoogste punt (1390m). Het gebied bestaat uit een ruig, kaal landschap met veel stenen en zwerfkeien uit de IJstijd met een alpiene begroeiing. Vlakbij het hoogst punt zien ze een kudde rendieren. Ze wandelen een stuk langs het Gjendemeer, waar ze de noorse gele kwikstaart zien, en volgen natuurleerpad Hurtigstigen. Westlijker ligt Lom met zijn mooie staafkerkje, waar ze het openluchtmuseum bezoeken. 

Dan gaan ze de Sognefjellsvegen op, de hoogste bergweg in Noord-Europa. De weg loopt door het hooggebergte van de Jotunheimen, waar zelfs in de zomer sneeuw ligt. Via Boverdal en Elvester klimmen ze hoger en hoger, langs bergmeren en watervallen. 
Vanuit Loen, gaan ze de fjorden Nordfjord en Geirangerfjord bezoeken. Over de Geiranger-fjord maken ze een boottocht, langs de beroemde 7 zusters. Verder landinwaarts ligt de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het Europese vasteland, 100km lang en 15km breed. Het ijs kan een dikte hebben van wel 500m. 
Zoals iedere toerist bezoekt men de Briksdalsbreen, een zijarm van de Jostedalsbreen. En niet te vergeten de prachtige meren en de vele watervallen. De plantengroei is hier welig, ze vinden verschillende orchideeën en o.a. knikkend nagelkruid, ramischia en blauwe monniks-kap.  Nadat ze door een kilometerslange tunnel onder de Jostedalsbreen door eens achterom kijken, zien ze nog een gletsjerarm, de Boyumgletsjer. Daarmee nemen ze afscheid van deze prachtige omgeving.  
Deze voorstelling wordt u aangeboden door Natuurvereniging Ken en Geniet, hij vindt plaats op woensdag 12 maar in de filmzaal van de Cammeleur, Hoge Ham 126 te dongen, aanvang 20.00 uur, de toegang is gratis en natuurlijk zijn ook niet-leden welkom.
 
Wilt u eens mee gaan wandelen, dat kan ook om de 14 dagen is er een tocht, 16 maart gaat men naar Strijbeek voor een smokkeltocht onder leiding van Jos van Dongen en 30 maart wordt er gewandeld langs de ecologische verbindingszone in Dongen, gidsen zijn dan, Beppie Verhage en Christ Grootzwagers. Voor meer informatie zie: www.kenengeniet.nl.