Eerste Dongense erfgoedcafé

Foto:

Op 19 februari aanstaande zal de Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen haar eerste Erfgoedcafé organiseren. Het idee voor een erfgoedcafé is ontstaan tijdens het Erfgoedoverleg van de gezamenlijke instellingen, musea en verenigingen die zich met erfgoed en cultuur in Dongen en ’s Gravenmoer bezighouden. Doel van een Erfgoedcafé is actuele Dongenseonderwerpen met betrekking tot erfgoed en cultuurhistorie aan de orde te stellen.

Iedereen uit de gemeente Dongen, waaronder vrijwilligers, bestuurders, politici, belangstellenden en professionals wordt uitgenodigd het Erfgoedcafé bij te wonen. Een aantal sprekers brengt d.m.v. korte presentaties de inhoudelijke discussie over actuele erfgoedonderwerpen op gang, waarna de gemoederen tijdens een borrel na afloop weer tot bedaren kunnen komen.
De Cultuurhistorische Waardenkaart van Dongen
Het college van burgemeester en wethouders heeft een cultuurhistorische waardenkaart van Dongen laten maken. In de gemeenteraadsvergadering van 13 februari 2014 zal deze kaart naar verwachting vastgesteld worden. De kaart wordt dan het beleidskader voor ruimtelijke ontwikkelingen en de basis voor de actualisering van het monumentenbeleid. Het Erfgoedcafé op 19 februari is een goed moment voor bewoners, raadsleden en belangstellenden zich te laten informeren en te discussiëren over het belang van een cultuurhistorische waardenkaart. Hoe is de kaart tot stand gekomen? Wat staat er op? Waarom is een kaart van belang en hoe nu verder? Wat is de relatie met het gemeentelijke monumentenbeleid en het ruimtelijke beleid? Dit zijn vragen die aan de orde komen.
De werkgroep ‘cultuurhistorische waardenkaart’, met daarin vertegenwoordigers van de
gemeente, heemkundekring Dongen en ’s Gravenmoer, de monumentencommissie en het
cultureel platform Dongen hebben een bijdrage geleverd aan de kaart. Tijdens het Erfgoedcafé zullen enkele leden van deze werkgroep John Schellekens, Ton Michielse, Jan Blaas en Ranko Hamelinck ingaan op het proces van totstandkoming van de kaart, de cultuurhistorische inhoud en op het gebruik en verdere ontwikkeling van de kaart. Na een pauze zal in groepen gediscussieerd worden over de cultuurhistorische waardenkaart. Rond 22.00 uur is het tijd voor de erfgoedborrel.
Locatie Museum De Looierij. Kerkstraat 33 in Dongen
Datum Woensdag 19 februari 2014; 20.00 uur, museum open 19.30
Aanmelden
Deelname aan het Erfgoedcafé is kosteloos, aanmelding verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt. U kunt zich via het volgende mailadres aanmelden: [email protected] Inschrijven kan tot en met 16 februari. De drankjes zijn, met uitzondering van de koffie bij de ontvangst, voor eigen rekening.
Informatie
T: 0162-318018 (Ellie Oerlemans, secretaris van de Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen) E: [email protected] www.heemkundedongen.nl