Natuurpresentatie Ken en Geniet

Foto:

Woensdag 12 februari vindt er weer een natuurpresentatie plaats, deze keer verzorgd door de heer Wim Tuijtelaars van Natuurvereniging Ken en Geniet.In deze serie neemt Wim u weer mee door geheel Nederland. Tijdens een tocht in de Brabantse Biesbosch komen we oog in oog te staan met parende knobbelzwanen. Ook ontdekken we hier Engelse Kwikstaarten langs de Bandijk. Bij Hans-weert gaan we Kaapverdische mussen vastleggen, die met een vrachtschip zijn meegelift

Verder is Zeeland goed voor een verdwaalde Brilduiker, die de weg heeft opgezocht en IJsgorzen. De bronskopeend kunnen we in Zuid-Holland bewonderen evenals broedende zwarte sterns en huiskraaien in Hoek van Holland. Erzumakeeg in Friesland verrast ons met rouwkwikstaarten en het Fochteloërveen blijft ook niet onbetuigd met kraanvogels en een slangenarend.
Groningen kan niet achterblijven met lachsterns en een poetsende oehoe. We gaan niet tevergeefs naar Utrecht voor een groepje bijeneters. Bij Varsen in Overijssel bekijken we een krekelzanger, die daar een paar weken gebivakkeerd heeft. Poetsende knobbelzwanen, een vissende grote zilverreiger en het baltsritueel van futen is de oogst van een morgen in een kijkhut in de Vreugde-rijkerwaard. In Oldenzaal komt een jonge kwak uit de struikgewas en begint voor onze ogen zijn verenkleed te verzorgen. In het Hardenbergerbos horen en zien we een groep van ongeveer honderd kruisbekken.
Ten slotte nog een bijzondere waarneming in Noord-Brabant waar bij Udenhout een roodkopklauwier zich laat portretteren. Dit alles en de nog niet genoemde vogels, worden afgewisseld met mooie land-schappen, vlinders, paddenstoelen, insecten, bloemen en dieren zoals zonnende groene kikkers, een jonge ree, een egel en een vleermuis en tevens ondersteund met ingesproken teksten, vogelgeluiden en stemmige muziek. Komt dit zien, komt dit zien en laat u verrassen.
keg11
De avond wordt gehouden op woensdag 12 februari, in de filmzaal van de Cammeleur, Hoge Ham 126 te Dongen, aanvang 20.00 uur. Een ieder is van harte welkom, ook de mensen die nog geen lid zijn van de Natuurvereniging en de toegang is gratis. Wilt u eens op stap met Natuurvereniging Ken en Geniet, ook dat kan, elk jaar maken zij meer dan 25 tochten. Zondag 16 februari is er een tocht van een halve dag naar Landgoed Wolfslaar bij Breda. Uw gidsen zijn Beppie Verhage en Christ Grootzwagers, zij leiden u rond door de prachtige en statige bossen van Breda. Ze vertrekken om 8.30 uur. Opgeven voor dinsdag 11 februari 20.00 uur.
Zondag 2 maart staat er een tocht van een halve dag naar Huis ter Heide Noord op het programma. Fia Grootzwagers en Beppie Verhage nemen u mee door dit gebied, van Natuurmonumenten. De bouwwerkzaamheden van een ecoduct tussen Huis ter Heide en de Loonse en Drunense duinen zijn al volop aan de gang. Ook in het terrein zijn voorbereidingen getroffen. De gidsen zullen u er alles over vertellen. Vertrektijd is 8.30 uur Opgeven voor dinsdag 25 februari 20.00 uur. Opgeven voor deze excursies kunt u bij: Ad en Lenie Leeggangers, Roeloff van Dalemstaat 50, tel. 0162-313858 En bij: Marie-José van Gestel, Hubertusstraat 9, tel. 0162-322316 of (mobiel) 06-10120230.