Cinemaclub Dongen vertoont Engels drama ‘Broken’

Foto:

Maandag  20 januari vertoont Cinemaclub Dongen de Engelse film Broken in het Dongeparktheater van de Volckaert.

Je kunt van alles aanmerken op ’coming of age’-drama Broken van debuterend filmregisseur Rufus Norris. Dat de drie families op wie hij inzoomt, wel erg veel onheil in korte tijd treft, bijvoorbeeld. Of dat de film onevenwichtig is opgebouwd. Maar gek genoeg doen deze makken er nauwelijks toe: Broken is een film die rechtstreeks je hart binnenkomt. Dat is vooral te danken aan de fantastische hoofdrolspeelster, het  twaalfjarige natuurtalent Eloise Laurence. Als Skunk, die tijdens de zomer van haar elfde levensjaar de onschuld van haar kindertijd verliest, is ze volkomen naturel. En meer: Laurence heeft charme en straalt onschuld uit, is lief zonder al te schattig te zijn en cool zonder dat het een pose is.
Broken speelt zich af aan het einde van een doodlopende weg, waar drie huizen staan. Eén is van de familie van Skunk, die samenwoont met haar broertje Jed, haar vader Archie en au pair Kasia . Skunk heeft tot dan toe een fijn leventje gehad, vooral dankzij de inspanningen van haar goedhartige, wat droefgeestige vader, die zijn kinderen een stabiel thuis gaf nadat zijn vrouw er met de noorderzon vandoor ging. Tegenover hun huis staat dat van de familie Buckley, bestaand uit een ouder echtpaar en hun zwakbegaafde, verlegen zoon Rick, met wie Skunk altijd graag een praatje maakt. Iets verderop woont het gezin Oswald dat de schrik van de buurt is. Vader Bob, een weduwnaar, is dol op zijn drie dochters, maar heeft hen niet in de hand; de oudste twee worden steeds losbandiger en de jongste, die Skunks leeftijd heeft, groeit uit tot een gemene pestkop.
Tussen de Oswalds en de Buckleys vindt een frontale botsing plaats, waarvan Skunk getuige is. En dat voorval zet weer een reeks andere gebeurtenissen in gang, waardoor het meisje met harde hand haar kindertijd wordt uitgeduwd. Uiteindelijk komt daardoor niet alleen haar emotionele welzijn maar ook haar fysieke veiligheid in het gedrang.

Rufus Norris is er uitstekend in geslaagd het echte verhaal, namelijk dat van de eerste stappen tot volwassenheid van Skunk, te verfilmen. De details kloppen allemaal, van haar crush op haar leraar tot haar eerste kus met haar vriendje, het geruzie met haar broer en haar angst voor de middelbare school. Ook de overige personages zijn levensecht. De toon blijft, wonderlijk genoeg, bovendien hoopvol; het goede in de mens kan overwinnen, al loopt iedereen een paar flinke krassen op. Broken is een film die barst van het leven en is even poëtisch als echt.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV € 4,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg het programma: www.cinemaclubdongen.nl