IJzertijdboerderij op vrijdag 27 december geopend. 

Foto:

Vrijdag 27 december, 3 de kerstdag komt de prehistorische boerderij voor één middag uit haar winterslaap. Geen kerstmarkt, kerstmannen, levende kerststal, glühwein of oliebollen, maar een interessante inkijk in het prehistorische boerenleven in de moeilijkste periode van het jaar. Hoe zo’n 2600 jaar geleden de boeren hun tijd door kwamen in deze donkerste dagen van het jaar kunt u dus zelf ondervinden en mee maken. 

Het erf heeft uiteraard een hele andere uitstraling dan in de zomer maar voor de bezoekers is er toch genoeg te zien en te beleven. Zo worden er enkele ambachten uitgebeeld  en voor de kinderen zijn er enkele doe-activiteiten waaronder zelf een stokbroodje bakken en pijl en boog schieten. Speciaal op deze middag klinkt ook de oerklank van de midwinter-hoorn over het erf. Het gebruik van dit soort hoorns zou zijn oorsprong vinden in de Germaanse joelfeesten, de feesten die zich afspeelde rond de midwinter-zonnewende (21 december).  Het geluid draagt ver, en wie het eenmaal gehoord heeft vergeet het nooit meer. Het zou rond die tijd geblazen zijn om de god Odin of Wodan te helpen bij zijn jacht op de wolf Fenrir, die de zon verslindt waardoor het altijd donker zal zijn. Als Wodan er in slaagt de Fenrir te verjagen, dan zal het licht terug kunnen komen. Ook wordt er een uitleg gegeven hoe deze hoorns worden gemaakt.
Het kan koud zijn maar er brandt een lekker kampvuurtje. En als het echt vriest is er geen toiletgelegenheid.  De poort gaat om 13:00 uur open en sluit om 16:00 uur. De intree bedraagt €3. Voor meer info zie onze site: www.ijzertijdboerderij.nl
ijzertijdwinter2