Lezing over ‘De Kerststal’ door Kunsthistoricus Jan Schippers

Foto:

Op woensdag 18 december geeft kunsthistoricus Jan Schippers een lezing over ‘DE KERSTSTAL’. We zullen niet alleen veel plaatjes van kerststallen zien, maar we worden ook uitgenodigd ZELF een kerststalletje mee te brengen. Ze bestaan in alle vormen en maten. Breng een speciale kerststal mee en stel die tentoon. In de pauze heeft u de gelegenheid uw eigen kerststal toe te lichten.

Jan Schippers vertelt wanneer de stal is ontstaan en hoe het komt dat Maria opeens niet meer ligt, maar knielend in de stal zit. Weet u waarom die drie koningen altijd een oude man, een man van middelbare leeftijd en een jongeman zijn? En die jongste is dan de zwarte. Hoe heet hij ook al weer? Was dat nou Balthasar? Of nee, toch Melchior? En wat hebben ze voor geschenken bij zich? Mirre, wierook en goud. Waarom juist die cadeaus?
Na de lezing weet u wat een thugurium is, waarom de stal soms in een fraaie ruïne stond, soms in een stal en vaak in een grot. En waar liggen die herdertjes bij nachte? En wie zijn Salome en Zelomi? Liet Jozef Maria bitterwater drinken?
 
U hoort het al: u dacht alles al te weten van die kerststal. Maar u komt er wel achter dat daar nog een heel verhaal achter zit. En in de pauze hoort u al die verhalen achter de kerststallen die de bezoekers zelf meebrengen.
Aanvang 20.00 uur Cammeleur  
entree leden gratis, niet leden € 2,=