Cinemaclub Dongen vertoont indrukwekkende film ‘Jagten’

Foto:

Maandag  25 november vertoont Cinemaclub Dongen de Deense film Jagten het Dongeparktheater van de Volckaert. De pas gescheiden vader Lucas (Mads Mikkelsen) is kleuterleider in een klein dorp in Denemarken. Op een dag wordt hij beschuldigd van het seksueel misbruik van Klara, het dochtertje van Lucas’ beste vriend Theo (Thomas Bo Larsen). Hoewel het duidelijk is dat Lucas onschuldig is, wordt hij toch slachtoffer van massahysterie en in het dorp wil niemand meer iets met hem te maken hebben.

Ze kennen elkaar al hun hele leven. Lucas (fenomenale hoofdrol van Mads Mikkelsen) en zijn vrienden groeiden samen op, ze gingen naar school, trouwden en kregen kinderen in het Deense dorp waar ze nog altijd wonen. Een rustige, veilige haven, lijkt het, vol hartverwarmende tradities. De mannen jagen samen en zetten het regelmatig gebroederlijk op een zuipen.
Precies in die fijne, welwillende gemeenschap zet regisseur Thomas Vinterberg zijn fileermes. Want wat blijft er over van vriendschap als een beschuldiging van kindermisbruik wordt geuit? Wie gelooft wie? Het gaat uitgerekend om de zachtaardige Lucas, een pas gescheiden vader. Hij was leraar, maar sinds de basisschool in het dorp gesloten is, werkt hij met kleuters. Een van hen is Klara, het dochtertje van zijn beste vriend. Zij maakt op een dag een opmerking die de directrice van de kleuterschool kippenvel bezorgt. Akelig nauwkeurig laat Vinterberg zien hoe het dorp vervolgens met de waarheid aan de haal gaat. Grethe, de directrice, heeft nooit eerder zo’n geval meegemaakt en pakt – met de beste bedoelingen – werkelijk alles verkeerd aan. Een lokale agent stapelt met zijn amateurisme fout op fout. Lucas zelf reageert ook al niet handig. Het wil er bij hem domweg niet in dat iemand hem echt zou kunnen verdenken.
‘Ik ken mijn kleine meid, ze heeft nog nooit gelogen’, zegt Klara’s vader. Daarmee lijkt het oordeel definitief geveld: Lucas’ leven verandert in een nachtmerrie. Bijna al zijn vrienden laten hem vallen, in het dorp kan hij zich niet langer vertonen.Collectieve woede is dwingend en volhardend: Vinterberg laat het de kijker zien, maar ook voelen. Want hoe zonneklaar Lucas’ onschuld ook is, de twijfel slaat onherroepelijk een keer toe. Kan het misschien toch zo zijn dat hij iets verbergt?

Jagten is een beangstigend drama, niet alleen omdat de film duidelijk maakt dat iedereen het slachtoffer kan worden van karaktermoord, maar ook hoe besmettelijk achterdocht is en hoezeer angst een gemeenschap misvormt. En natuurlijk over de zoektocht naar eerherstel van een man die voor het leven is getekend. Het scenario, dat Vinterberg samen met Tobias Lindholm (Borgen, Submarino) schreef, legt meer nadruk op sociale terreur dan op de details van de rechtsgang. Dat is een slimme keuze. Subtiel, maar ook keihard toont de film hoe Lucas van een vertrouwde vriend in aangeschoten wild verandert.
Vinterberg, lange tijd verlamd door het bliksemsucces van zijn speelfilm Festen neemt revanche op iedereen die dacht dat hij het succes van deze film nooit zou kunnen overtreffen.
Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.  Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV 
€ 4,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. 
Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl