VV Dongen – GOES

Mooi verhaal en een aanrader, maar wat heeft dat met VV Dongen – GOES te maken?Als je naar VV Dongen kijkt heeft het met een beperkt budget al 2 ½ jaar een vaste plaats in de één na hoogste amateur afdeling van Nederland en heeft een bevlogen technisch directeur die het ook erg moeilijk vindt om de wedstrijden van zijn team live te bekijken. GOES heeft in 4 jaar tijd zichzelf weten op te werken van de 3e klasse naar de Hoofdklasse, niet alleen door kampioenschappen. Periodetitels in het vorige seizoen en het seizoen daarvoor waren de basis voor de promoties die na een lang seizoen werden binnengehaald. Vorig seizoen eindigde het Zeeuwse team op de 6e (!) plaats in de 1e klasse C. Trainer Gerard de Nooijer heeft blijkbaar een team weten te creëren die misschien niet uit de beste voetballers bestaat, maar wel kan renderen als het collectief voor elkaar opkomt. In het seizoen 2010 – 2011 ontmoetten VV Dongen en GOES elkaar voor de eerste en laatste keer. Dat was voor de beker en de toenmalige 2e klasser wist de nationale bekerhouder d.m.v. strafschoppen uit het toernooi te knikkeren. Na 90 minuten hielden de beide ploegen elkaar in evenwicht (1-1 ), maar toen al werd de kiem gelegd voor het huidige succes van GOES.

Ik houd persoonlijk van statistieken, anderen hebben daar helemaal niets mee, maar deze week zat ik een film te kijken die me deed nadenken over de benadering van de voetbalsport. Moneybal met Brad Pitt vertelt het verhaal van de General Manager van de Oakland Athletics, een baseballteam dat met een beperkt budget zich in het begin van de jaren 2000 naar de Worldseries wist te spelen. In de film wordt verteld dat je niet alleen met geld een kampioenteam kan kopen, maar dat je vanuit spelers- statistieken kan bepalen wat je nodig hebt om je team het beste rendement te geven. Brad Pitt speelt de rol van Billy Dean, die het spel wil veranderen door deze benadering door te voeren en gaat daarbij over lijken in zijn beslissingen. Na 7 nederlagen op rij wordt hij publiekelijk afgemaakt, maar door zijn doorzettingsvermogen en geloof in zijn visie weet hij de trainer, spelers en zijn directe omgeving te motiveren in hun eigen kunnen. Het resulteert uiteindelijk in een reeks van 20 overwinningen op rij en daardoor overtreft het team het all-time record uit 1947 van de New York Mets. Even voor de duidelijkheid : zijn team had een budget van 39 miljoen tegenover bijvoorbeeld de Boston Red Sox 145 miljoen. Uitgerekend kostte een overwinning hem 220.000 dollar waar de Boston Red Sox 1,4 miljoen per overwinning moesten afrekenen. Uiteindelijk heeft hij nooit de Worldseries gewonnen en sloeg zelfs een aanbod van 12,5 miljoen dollar af om bij een andere club zijn visie neer te leggen. Het gekke en meest frappante was dat Billy Dean zijn team nooit live heeft zien spelen.

 

Mooi verhaal en een aanrader, maar wat heeft dat met VV Dongen – GOES te maken?
Als je naar VV Dongen kijkt heeft het met een beperkt budget al 2 ½ jaar een vaste plaats in de één na hoogste amateur afdeling van Nederland en heeft een bevlogen technisch directeur die het ook erg moeilijk vindt om de wedstrijden van zijn team live te bekijken. GOES heeft in 4 jaar tijd zichzelf weten op te werken van de 3e klasse naar de Hoofdklasse, niet alleen door kampioenschappen. Periodetitels in het vorige seizoen en het seizoen daarvoor waren de basis voor de promoties die na een lang seizoen werden binnengehaald. Vorig seizoen eindigde het Zeeuwse team op de 6e (!) plaats in de 1e klasse C. Trainer Gerard de Nooijer heeft blijkbaar een team weten te creëren die misschien niet uit de beste voetballers bestaat, maar wel kan renderen als het collectief voor elkaar opkomt. In het seizoen 2010 – 2011 ontmoetten VV Dongen en GOES elkaar voor de eerste en laatste keer. Dat was voor de beker en de toenmalige 2e klasser wist de nationale bekerhouder d.m.v. strafschoppen uit het toernooi te knikkeren. Na 90 minuten hielden de beide ploegen elkaar in evenwicht (1-1 ), maar toen al werd de kiem gelegd voor het huidige succes van GOES.

 

Echter heeft ook een collectief zijn beperkingen en realistisch gezien voetbalt GOES op dit moment misschien een niveautje te hoog. Dat zou je wel zeggen, want het team staat op een laatste plaats met 5 punten uit 8 wedstrijden, maar in de visie van Billy Dean kan Gerard de Nooijer zijn staf en spelers ervan overtuigen dat met een aantal wijzigingen in het team wel het rendement behaald kan worden. Hij kan ook zeggen dat dit seizoen een leermoment is en dat elke overwinning er één is, die mooi meegenomen is. Hij heeft eigenlijk niets te verliezen en hij kan van zijn team ( met alle respect) een ‘ongeleid’ projectiel maken, waarvan de tegenstander niet weet waar het mee te maken krijgt. Zolang je de beperkingen van je eigen team herkent kan je dat vervolgens tot je kracht maken. VV Dongen rendeert. Dat mag je wel zeggen na 4 overwinningen op rij, maar waardoor komt dat ? Is het door de inbreng van Abdelkader Kadech of is het door de onbevangenheid van Robert Mutzers ? Komt het door het vertrouwen van de trainer in Rik Vermeulen of is het een collectief bewustzijn van eigen kunnen ? Als toeschouwer stel je jezelf deze vragen en het is verdomde moeilijk om het te doorgronden, want als toeschouwer zoek je naar zekerheden. In de film Moneybaal zoekt Billy Dean naar zekerheden door het spel statistisch te benaderen,maar uiteindelijk weet hij zijn prijs nooit te winnen.

 

Voetbal of elke andere teamsport hangt af van momenten. Geluk hebben kan je niet trainen, omgaan met een slechte scheidsrechter kan je niet trainen, in vorm zijn kan je niet trainen. Training is een continue factor van de zekerheden die je kent en beheerst, de rest moet onder alle omstandigheden op het veld gebeuren en dan sta je gewoon weer op jezelf en begin je eigenlijk weer van voren af aan. Dus statistieken zijn leuk maar je hebt er eigenlijk helemaal niets aan en zal je als toeschouwer je zekerheid moeten gaan halen tussen 14.30 uur en 16.30 uur. Veel te leuk om het te missen toch ?

 

reageren: [email protected]

 

 

  • Locatie: Sportpark De Biezen Dongen