VV Dongen – Brabantia

 Afgelopen weekend ben ik op zaterdag en op zondag op sportpark de Biezen geweest om zodoende na mijn vakantie de sfeer van de club op te snuiven. De B1 trad zaterdag aan tegen Zeelandia en het team van Thomas Mertens en Rik Vermeulen wonnen gemakkelijk met 5-2. Daarna nog even naar de A2 staan te kijken, die het moesten opnemen tegen Blauw-Wit (5-7) en toen weer naar huis.

 

Afgelopen weekend ben ik op zaterdag en op zondag op sportpark de Biezen geweest om zodoende na mijn vakantie de sfeer van de club op te snuiven. De B1 trad zaterdag aan tegen Zeelandia en het team van Thomas Mertens en Rik Vermeulen wonnen gemakkelijk met 5-2. Daarna nog even naar de A2 staan te kijken, die het moesten opnemen tegen Blauw-Wit (5-7) en toen weer naar huis.

De volgende morgen stond VV Dongen 2 op het programma. Met werkelijk zeer goed voetbal overklaste het team van Serge van der Linden UNA met 5-2 waar het misschien wel 8-0 had moeten zijn. Met goed georganiseerd voetbal lieten de beloften zien dat ze niet zouden misstaan in een 2e klasse van de KNVB. Misschien zit daarin ook wel meteen het euvel in opgeborgen. Het 1e team van VV Dongen en het 2e team liggen qua niveau bijna 2 klassen uit elkaar en aansluiting is derhalve niet vanzelfsprekend. Voor een vaste kracht van VV Dongen 2 is het lastig om aan te pikken bij het gevraagde Hoofdklasse niveau en dat zou uiteindelijk demotiverend kunnen gaan werken voor de spelers van het team dat eigenlijk klaargestoomd moet worden voor de overstap naar het 1e team.

 

Het zegt ook iets over de kwetsbaarheid van de huidige selectie. Bij het minste of geringste kan trainer Arie van der Zouwen niet of nauwelijks beroep doen op een gelijkwaardige speler uit VV Dongen 2 en dat betekent dat er bij een incident het vaandelteam automatisch aan kwaliteit inboet. Het is ook niet goed voor de broodnodige onderlinge concurrentie. Sommige spelers bij VV Dongen 1 weten dat er niemand achter hem staat te popelen om zijn plaats over te nemen, omdat de kwaliteit niet aanwezig is. Dat gegeven kan bij die individuele speler gemakzucht opwekken en als trainer heb je meteen een dik probleem, want je komt in een vicieuze cirkel terecht, waarin je niet wilt zitten.

 

Geen concurrentie, geen aansluiting en een smalle selectie. Het zijn de feiten die VV Dongen op dit moment onder ogen moet zien. Is er dan geen oplossing? Natuurlijk wel, maar dan moet een trainer en staf bereid zijn om op te treden en binnen de te nemen acties de consequenties te aanvaarden. Dit soort situaties vragen om gedegen leiderschap, om duidelijkheid en visie. Wordt er niets gedaan dan is VV Dongen gedoemd om in het huidige patroon te blijven hangen en zal het plezier van alle kanten verdwijnen. Het is een observatie van uw voorbeschouwer, die alles slechts van de buitenkant kan beoordelen en daarop een analyse kan schrijven, maar na 4 wedstrijden waarin nog niet is gewonnen ben ik voor mezelf wel tot de conclusie gekomen dat VV Dongen 1 zichzelf moet herontdekken en elkaar recht in de ogen moet aankijken om, al is het maar een sprankje van het aanwezige talent, te laten terugkeren. Afgelopen zondag waren de supporters het met elkaar eens dat er geen team stond en dat er een aantal jongens waren die verzaakten om het vuile werk voor een ander op te knappen. Dat zal moeten veranderen!

 

Ik ben dan wel redelijk kritisch in mijn mening, maar ik ben ook een optimist, die gelooft dat mensen kunnen veranderen zolang ze er zelf maar in geloven. VV Dongen heeft nog genoeg klasse in huis om het tij te doen laten keren en ik ben er van overtuigd dat VV Dongen de veerkracht heeft om het verloren niveau terug te vinden. De boodschap voor de gehele selectie ( zowel 1 als 2) : Ben er voor elkaar en steun elkaar daar waar het nodig is !!!

ZONDAG 30 SEPTEMBER 2012

VV DONGEN – BRABANTIA

AANVANG 14.30 UUR

 

reageren: [email protected]

 

 

  • Locatie: Sportpark De Biezen Dongen