Lat, paal en Meerveld houden VV Dongen van de overwinning

Na 45 minuten voetbal was iedereen verbaasd dat het geen 3-0 voor VV Dongen stond. In de Brabantse Derby tegen OJC Rosmalen heerste VV Dongen de gehele eerste helft, maar verzuimde afstand te nemen van de Oost-Brabanders. De ploeg in ‘zwaar weer’ kantelde de wedstrijd in de tweede helft. De ontketende 19-jarige Diego Meerveld deed de defensie van VV Dongen zeer en scoorde twee maal.

De 2-3 was misschien wel de meest pijnlijke voor de Kanaries, want de jongeling maakte de winnende treffer in de 93e minuut net nadat VV Dongen in de 89e minuut de gelijkmaker via Jaap van der Waarden had binnengeschoten. OJC stond toen al vanaf de 66e minuut met tien man waardoor het verlies keihard aankwam binnen de formatie van Ron Timmers.

De enige wedstrijd in de 3e Divisie zondag werd afgewerkt in Dongen. Waar het gehele programma werd afgelast door sneeuwval was het hoofdveld van Dongen prima bespeelbaar. VV Dongen wist dat een overwinning hen in de race zou houden voor de titel in de 2e periode, alhoewel de kansen daarop maar heel minimaal waren door de vijf punten voorsprong (een wedstrijd meer gespeeld) van Westlandia. Pas bij een misstap van de Naaldwijkers en bij de volledige winst in de laatste twee partijen van VV Dongen zou er een prijs hebben ingezeten.

De voortvarendheid waarmee VV Dongen het duel startte gaf de aanhangers van de thuisclub voldoende vertrouwen op een overwinning. VV Dongen scoorde al in de 7e minuut toen een vrije trap door Paul van Zon vanaf rechts bij de tweede paal werd binnengekopt door centrumverdediger Jan Gerrits. Zijn allereerste doelpunt in het shirt van de Kanaries bood het team van Timmers voldoende zelfvertrouwen om de tweestrijd voortijdig te beslissen.

Het werd de helft van Remon Koenen. De aanvoerder speelde gedreven en zocht op allerlei manieren zijn tegenstander op. Het lag waarschijnlijk aan arbiter Tunissen dat hij een beetje van dat zelfvertrouwen verloor toen hij in de 9e minuut een gele kaart ontving na een overtreding waaraan hij vooraf zelf een keiharde tackle moest incasseren. Zijn reactie daarop werd bestraft en het was duidelijk dat de aanvallende partij niet het voordeel kreeg van de arbitrage. Met twee gele kaarten voor VV Dongen in de eerste helft tegen nul voor OJC was het naar verhouding vreemd om dat te constateren. Tunissen liet in het verdere verloop van het duel nog vaker van zich horen.

VV Dongen verzuimde om de boel op slot te gooien en het was met name Koenen die vreselijk veel pech had. In de 23e minuut leverde linksbuiten Jorik Mijnhijmer een strakke voorzet af die door Koenen bij de eerste paal direct werd doorgekopt richting doel. Zijn inzet was onhoudbaar voor keeper Koen van Boxtel maar de paal redde hem en de bal kwam terug in het veld. Nog geen zes minuten later ontworstelde spits Kolkert zich na een vloeiende combinatie van zijn tegenstanders en wist vanaf de rechterachterlijn een harde voorzet te geven. De instormende aanvoerder Koenen zette zijn voet achter de bal maar die kwam via onderkant lat weer terug in het speelveld.

De marge van een doelpunt was genoeg voor de trainer van OJC Rosmalen om zijn mannen in de tweede helft wat opportunistischer te laten voetballen. Wellicht ingegeven door het gezegde “Nooit geschoten altijd mis!” ging OJC va bance het tweede gedeelte in. In de eerste helft had het team van David Vecht niets laten zien en leunde het op de verdediging. Hij bracht aanvaller Robert Mol in en ging wat meer naar voren spelen. De verdediging van VV Dongen werd eerder onder druk gezet en OJC ging het duel op alle fronten volledig aan. Waar VV Dongen in het verleden wel eens een duel kon keren op collectief strijden gaf OJC de mannen van Timmers een koekje van eigen deeg. En zo werd het de tweede helft van Diego Meerveld.

Na wat plaagstootjes van Mijnhijmer in het begin de tweede helft zag OJC de kans om de onnavolgbare Meerkerk met een lange bal te bereiken. De beweeglijke en sterke voetballer zette in eerste instantie Wouters weg na een klein beukje. Wouters gleed weg en Meerveld vervolgde zijn actie met een afgemeten pass op de geheel vrijstaande Tom Wijkmans. Die zal gedacht hebben:” Niet nadenken maar knallen” Dat deed hij en in de 54e minuut werd het 1-1.

Meteen daarna werd Meerveld weer gevaarlijk maar die inzet kon nog tot corner worden verwerkt. Het spel van “De dood of de gladiolen” van OJC maakte het duel aantrekkelijker en aan beide kanten gebeurde er van alles. Het was wederom Meerveld die VV Dongen pijn deed. In de 62e minuut schoot Paul van Zon de bal niet weg. OJC combineerde door de defensie van VV Dongen en Meerveld kreeg vrij schootsveld. Zijn koelbloedigheid bij het afmaken was tekenend voor de kracht die de junior aan de dag legde. (1-2 in de 62e minuut).

Wederom was het arbiter Tunissen die in de 66e minuut van zich deed spreken. Bij een overtreding van Joep van der Heijden op Tom Waltman trok hij een directe rode kaart. “Hij was wel te laat maar om nu te zeggen dat het rood was?” Waltman vond na de wedstrijd de beslissing van Tunissen, zoals zoveel toeschouwers onterecht, maar hij zette VV Dongen daarmee wel op een numerieke meerderheid.

Timmers wisselde puur aanvallend en hoopte op een ommekeer. “ Ik denk dat we vandaag gewonnen hebben met latje schieten en de paal raken.” Het werd een bizar slot die geen scenarioschrijver had kunnen verzinnen. VV Dongen drong aan en aan. Bijna elke aanval leverde gevaar op. De lat en de paal stonden in de weg bij inzetten van Koenen, Gerrits en invaller van der Waarden. Tot in de 89e minuut, toen invaller Mart van Bree de bal vanaf de rechterkant in de zestien slingerde. Jaap van der Waarden stond klaar en kon niet missen. (2-2 in de 89e minuut).

VV Dongen wist dat er nog een staartje blessuretijd aan zat te komen en wilde met het oog op de titel van de 2e periode nog drie punten halen. In het geweld van aanvallen werd de restverdediging vergeten en met een zondagsschot naar voren pakte Meerveld de bal op. Paul van Zon kon hem niet meer inhalen en Giovanni Henskens werd vakkundig omspeeld. Toen Meerveld bij Zielschot kwam wist hij dat hij de winnende treffer op zijn schoen had. Na zijn inzet werd het stil in Dongen, werd er gejuicht bij Westlandia (winnaar 2e periode) en vierde Diego Meerveld met zijn hele team en Rosmalen een uitbundig feest. (2-3 in de 93e minuut)

Aanstaande zaterdag 18 februari speelt VV Dongen in Groesbeek tegen Jong Achilles ’29. Aanvang 18.00 uur

Door: Frank van Heteren
Foto’s: Jeffrey Oomens