Voorbeschouwing VV Dongen – Be Quick 1887

Foto: Jeffrey Oomens

Voordat ik begin met de voorbeschouwing wil ik u erop attenderen dat de wedstrijd van aanstaande zondag 4 december om 14.00 aanvangt. LET OP aanvangstijd is 14.00 uur

VV Dongen herstelde zich afgelopen zondag van de nipte nederlaag bij Hercules. De 1-0 overwinning op het stugge EVV moet een extra boost hebben gegeven voor de wedstrijd tegen Be Quick 1887 uit Groningen. Het topduel tegen de Limburgers zoemde nog lang na in mijn hoofd, want de strijdlust was aan beide kanten ongelooflijk groot. Was het voetbal dan mooi? Nee en toch weer wel. Voetbal kun je vanuit veel facetten analyseren: de winst is het doel en hoe die tot stand komt heeft te maken met de twee ploegen die op het veld staan. Die bepalen het niveau en de toeschouwer bepaalt zijn verhaal. Mijn verhaal is dat ik twee collectief strijdende teams heb gezien die in een sneltreinvaart over het veld vlogen. Of dat zondag in de topper tegen Be Quick 1887 weer gaat gebeuren is de vraag.

De selectie van VV Dongen kon voor de tweede keer in een uitwedstrijd als winnaar van het veld lopen. Voor de negende keer dit seizoen kon er een feestje worden gebouwd en ik moet zeggen dat die gasten dat erg goed kunnen. De bus werd getransformeerd in een House-tempel en ik moet de buschauffeur nageven dat hij onder die omstandigheden zijn werk uitstekend uitvoerde. Het fijne van zo’n feestje is dat de busreis dan niet zo lang duurt, sterker nog, als mijn blaas het had gehouden hadden we wat mij betreft nog wel een keertje op en en neer gereden….

Al snel na de zege werd er door de spelers naar de uitslagen en de ranglijst gekeken. Daarin viel te zien dat de komende tegenstander Be Quick 1887 op eigen veld de ongenaakbare koploper ASV de Dijk met 2-1 had verslagen. Daarmee kwamen de Groningers op de 4e positie te staan en liggen met 28 punten slechts 1 punt achter op VV Dongen. Een Topper staat op het programma !!

Van VV Dongen weten we inmiddels dat het Collectief een moeilijk te slechten burcht is geworden. Week na week beuken de tegenstanders op de deuren van de schielijk onneembare vesting die Ron Timmers en consorten in de loop der jaren hebben opgebouwd. Of het nu de technisch vaardige ploegen zijn of de hardwerkende, noeste, vervelende of keiharde ploegen, bijna iedereen stoot zijn hoofd tegen de met beton gewapende muur die VV Dongen heet.

Be Quick 1887 komt in de winning mood richting het mooie Zuiden gereden. Zij kennen een beetje wisselvallig seizoen, maar weten zich elke keer weer te herstellen van grote teleurstellingen. De eerste wedstrijden werden wekelijks drie punten bijgeschreven en lange tijd stond het met De Dijk aan kop in het klassement. De Groningse vereniging speelt sinds jaar en dag op het hoogste amateurniveau en is een van de oudste clubs in Nederland.

Na vijf keer winst ging het op eigen terrein mis tegen OFC. De 2-5 kwam hard aan en trainer Mischa Visser liet weten dat zijn team de eerste wedstrijden ver boven hun stand had geleefd. Hij was zich ervan bewust dat de tegenstand in de eerste vijf duels niet het juiste beeld gaven en dat zijn team na de nederlaag met beide voetjes op de grond terugkeerde op moeder aarde. Inderdaad kan in retrospectief gezegd worden dat zijn uitspraak klopte, want de tegenstanders van toen staan nu ergens onderaan op de ranglijst.

Toch won het de week daarop bij Hercules met 1-3. Niet met oogstrelend spel, maar vooral door toedoen van wat aanvallende wissels. Visser sprak van een mooie overwinning en was blij dat zijn wissels brachten wat zijn basiself liet liggen. Daarna ging het even helemaal fout bij de Groningers. Achtereenvolgens werd er verloren van Westlandia (3-4), een wedstrijd die werd gekenmerkt door veel defensieve fouten. Verloren van EVV (0-4) waarin de gehele selectie een offday kende en van Quick ’20 (1-0) waar Be Quick 1887 in een gelijkwaardig duel het onderspit delfde. Trainer Visser greep in en legde tegen HSC ’21 het accent op de verdediging. Er werd met 2-1 gewonnen en het lek leek boven water te zijn gekomen. Maar een week daarna ging het mis tegen de jonge Superboeren van de Graafschap. Be Quick 1887 kreeg met 4-1 een enorm pak slaag.

Er moet toen iets zijn gebeurd in Groningen, want de achtereenvolgende twee duels werden winnend afgesloten. Aanvallende middenvelder Daan Driever (23) was hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor de gehele productie tegen Magreb ’90 en scoorde drie keer. Vorige week werd de ingeslagen weg beloond met een dik verdiende zege op de slap acterende Amsterdammers van de Dijk. Trainer Twisker van de Dijk noemde het de slechtste wedstrijd van de Dijk onder zijn leiding. Maar toch, die 2-1 staat wel genoteerd.

Bij Be Quick 1887 staan een aantal sterk voetballende jongens in het team. Genoemde Daan Driever is een makkelijk scorende speler die vooral zijn acties rondom het zestienmetergebied gebied maakt en versassend uit de hoek kan komen met afstandsschoten. Maar ook in het zestienmetergebied zorgt hij voor het nodige gevaar. Andere mannen om rekening mee te houden zijn Ahmed Al Mahdi, een kappende en draaiende buitenspeler en Romano Djababoe, de andere buitenspeler. Aanvoerder en verdediger Robert Talens is vooral koppend gevaarlijk en lijkt een soort onverschrokken strijder wanneer zijn team op sleeptouw genomen moet worden.

Samen met keeper Bart Woering regelen zij de defensieve zaakjes. Wat verder opvalt is dat Be Quick 1887 bij een achterstand hun supersub Rick Wiersma ten tonele laat verschijnen. De lang geblesseerde voetballer zorgt dan net even voor iets meer en VV Dongen is gewaarschuwd wanneer het denkt dat het de wedstrijd onder controle heeft. Be Quick 1887 is namelijk ook een hecht collectief waar de middelen ( net als bij VV Dongen ) beperkt zijn maar waar men ook wil strijden voor elkaar als het net even iets minder gaat.

Allemaal interessante gegevens aan de vooravond van weer een spannend Middagje VV Dongen. Een Topper met twee teams die strijden om de 3e of 2e plaats en waar het prestige om de hoek komt kijken.

Wij verwelkomen zondag 4 december de roemrijke club uit Groningen en we hopen dat er veel supporters zich om 14.00 uur langs de lijn van het mooie Sportpark de Biezen hebben verzameld. Ik zeg : Allemaal komen, want dit zijn de wedstrijden waar het echt om gaat !!

Door Frank van Heteren

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen