Dames 2 HV Dongen naar regiobekerfinale

De dames 2 van de handbalvereniging Dongen hebben zich geplaatst voor de bekerfinale die 28 mei wordt gespeeld in Boxtel. Of Oktopus (studentenhandbalteam TU Eindhoven) of DOS uit Heesch wordt dan de tegenstander.

Het team van Carlo Scheepers telde een aantal geblesseerden en speelsters die door werkzaamheden moesten afmelden. Zo verving de 16-jarige B-speelster Jowenna van Beek in het doel de geblesseerde Mariëlle Gulikx. Zij speelde een prima wedstrijd alsof zij al jaren in dit team stond. Renske Loonen en Mandy van de Wiel werden vervangen door Femke Loonen en Maartje de Kort. Deze wedstrijd, in sporthal De Salamander, werd door naar schatting 150 belangstellenden bekeken. Daaronder veel aanhangers uit Helmond. Dongen miste in het totaal zes (!) strafworpen. Daardoor moest er na de reguliere speeltijd, bij een stand van 21-21, verlengd worden. Conditioneel zakte Swift hierin compleet door het ijs en werd, in tien minuten tijd, met 28-22 uit het toernooi geknikkerd.

HV Dongen DS 2 – Swift Helmond 21-21 (na verlenging 28-22) rust: 11-13.
Dongen kwam onstuimig uit de startblokken. ,,Als de tegenstander de bal verliest of heeft geschoten, moeten de eerste speelsters al op weg zijn naar het doel van Swift. Snelle balhervatting,” was het credo van trainer/coach Scheepers. Dit leidde binnen twee minuten tot een totale overrompeling van de bezoekers uit Helmond: 3-0 in het voordeel van Dongen.

Het fysiek sterke Swift herpakte zich hierna. Na enkele missers aan Dongenzijde kwam de ploeg bij 4-4 langszij. De goed op dreef zijnde Maartje de Kort miste bij de stand van 4-5 een strafworp. Het zou niet de eerste zijn. Door het missen van zes strafworpen, overigens prima gekeept door de twee Swift doelvrouwen, moest er een verlenging aan te pas komen. De angst dat Dongen weggespeeld zou worden door deze routiniers was volledig overbodig. Dongen bleef prima in het spoor van de Helmondse dames. Direct na rust was het aan Swift om Dongen te verrassen. Via twee uitgekookte aanvallen kwamen de bezoekers op 11-15.

Dongen vocht zich terug. Via 16-20 werd het in een ondertal situatie 17-20. Met nog tien minuten op de klok duurde het even voordat er weer gescoord werd. Swift was niet meer bij machte om te scoren. Veel schoten misten hun doel of werden prima gestopt door Jowenna van Beek. De pijp leek leeg te zijn bij de bezoekers. Via 17-21 kwam Dongen langzaam naderbij. Hiervoor stopten de Swift doelvrouwen nog drie strafworpen. Via de 20-21 van Janneke Akkermans was het nu aan Imke van den Boer om in de laatste seconden een strafworp binnen te gooien. Deze koele kikker verzaakte niet en schoot Dongen naar de verlenging.

Meteen hierna was het weer van den Boer die vanaf de 7 meter de volgende strafworp benutte. Swift zakte als een kaartenhuis in elkaar. Na vijf minuten was de stand 25-21. De volgende laatste vijf minuten scoorde Dongen nog driemaal en Swift tekende slechts voor 1 doelpunt: 28-22. ,,Wij hebben een groot voordeel. Onze dames trainen mee met de selectie van DS 1. Zij hebben daardoor een prima conditie en konden wij snel overschakelen in de tegenaanval. Daarmee hebben wij Swift in de verlenging de das om gedaan,” lacht een tevreden trainer na afloop. Gaan de DS 2 op 28 mei stunten door de beker binnen te halen?