Dongense politiek in de startblokken voor verkiezingen

Foto: Bernadette Klerx

Over precies een jaar gaat Dongen naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij gaan in ieder geval zes partijen strijden om de gunst van de Dongense kiezer: als ‘oude bekende’ keert D66 in Dongen terug in de politieke arena. Daarnaast zijn ook de huidige partijen CDA, VVD, PvdA, Democratisch Podium en Volkspartij Dongen weer present. De SP keert vooralsnog niet terug.

De aftrap
Voor de eerste keer in de Dongense politieke geschiedenis werden de gemeenteraadsverkiezingen officieel ‘afgetrapt’ met een verkiezingsbijeenkomst in de hal van het gemeentehuis. Een idee van burgemeester Marina Starmans en griffier Willem Vulto. ‘Ik wilde erg graag een actieve rol spelen naar de verkiezingen toe, en we wilden niet wachten tot drie maanden voor de verkiezingen. Daarom zijn de griffier en ik om de tafel gaan zitten en hebben we gebrainstormd over wat we dan zouden kunnen doen. We hebben onze ideeën op papier gezet en die voorgelegd aan de fractievoorzitters; die hebben dat positief ontvangen. Wij willen vooral de politieke partijen helpen om hun wensen mogelijk te maken. In september houden we een bijeenkomst voor campagneleiders en lijsttrekkers en dan gaan we vragen wat ze willen. Misschien willen ze wel dat we een stemwijzer maken. Willen ze alleen posters plakken of juist meer digitaal campagne voeren? Kortom, hoe kunnen we de partijen maximaal ondersteunen’, zo legt de burgemeester uit.
En ook na de verkiezingen houdt het nog niet op. Burgemeester Starmans: ’Er komt een uitvoerig inwerkprogramma voor nieuwe raadsleden en we denken ook aan een cursus debatteren. Wij willen dat iedere politieke partij dezelfde basiskennis en -vaardigheden heeft.’

In het water
Met het idee voor een verkiezingsbijeenkomst, waar Dongenaren op een ontspannen en vrijblijvende manier kennis kunnen maken met de gemeentepolitiek en het raadslidmaatschap, was niks mis. Daarom was het eigenlijk wel jammer dat het overgrote deel van de aanwezigen bestond uit mensen die al politiek actief zijn. Het doel van deze bijeenkomst viel daarbij een beetje in het water. Jammer ook voor het aansprekende verhaal van hoogleraar Bestuurskunde Pieter Tops uit Tilburg, dat eigenlijk vooral voor nieuwe raadsleden veel interessante informatie bevatte.

D66: Terug van weggeweest
De aanloop naar de verkiezingen is voor elke partij altijd een spannende tijd. En dat geldt dit jaar extra voor D66, dat zijn rentree in de Dongense politiek probeert te maken. Een enthousiaste club van zo’n 12 personen gaat zich de komende tijd 100% inzetten om weer een serieuze speler te worden in de Dongense raad. En ze geloven er rotsvast in dat dat helemaal gaat lukken. ‘Twee jaar geleden zijn we van start gegaan met een groepje mensen, die actief meedenken en ook actief mee willen doen. Daar zijn zeker ook mensen bij die in de gemeenteraad willen’, zegt Irma van den Meijdenberg, een van de initiatiefnemers. De partij is er trots op dat ze veel jongeren warm heeft gekregen voor de politiek. ‘We hebben echt mensen van alle leeftijdscategorieën, van twintigers tot zestigers, en een goede verdeling tussen man en vrouw’, vult Henriet Jespers aan.

De komende maanden zullen ze steeds meer van zich laten horen. En met het succes van D66 bij de Tweede Kamerverkiezingen nog in het achterhoofd, hebben ze het volste vertrouwen in de toekomst. ‘Twee of drie zetels moet echt wel kunnen’, klinkt het overtuigend.

Op 21 maart 2018 weten we hoe het politieke landschap van Dongen eruit ziet. Een week later, op 28 maart wordt dan afscheid genomen van de oude raad en weer een dag later wordt de nieuwe raad geïnstalleerd. Hoe die eruit gaat zien, blijft dus nog even een groot vraagteken.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen