Rattenplaag in Dongen-Vaart en ’s Gravenmoer

Foto: CC0/Public Domain

Dongen-Vaart en ’s Gravenmoer worden geteisterd door een rattenplaag. Wout van Delft van de Volkspartij Dongen stelde dit probleem tijdens de raadsvergadering aan de kaak.

‘Wij krijgen veel klachten over ratten en dan vooral over de toename ervan. Bestrijden met gif mag niet, maar ik heb deze week gelezen dat er een nieuwe methode is om ratten te bestrijden. De gangen waarin de ratten zich bevinden worden gevuld met een mengsel van gas en zuurstof, dat wordt ontstoken zodat de gangen ontploffen. Kunnen wij deze methode ook niet toepassen?’, zo vroeg het raadslid zich af.

De methode is in ieder geval effectief, zo is gebleken in de gemeente Vught die ook onder een rattenplaag gebukt ging. De ratten zijn in één klap dood en de gangen storten in; dat voorkomt weer dat de ratten terugkomen.

Volgens wethouder Van Beers zou deze methode wel eens de oplossing kunnen zijn, maar het is niet zaligmakend. ‘Deze methode is niet voor elke plek geschikt, want het kan ook schade toebrengen’, zo waarschuwde ze. ‘Belangrijk is ook een goede communicatie naar de mensen toe over hoe ze kunnen voorkomen dat ratten op hun erf komen. We hebben in ieder geval contact hierover met de ZLTO’.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen