Expositie Bregje Horsten in de Looierij

Foto:

Op 3 februari werd in museum De Looierij de tijdelijke tentoonstelling van schilderijen van Bregje Horsten geopend. De expositie zal tot en met 30 april in het Nieuwe Nathuis te zien zijn tijdens de openstellingsuren van het museum. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Vooral vrienden, familie en vrijwilligers van het museum waren aanwezig tijdens de opening die werd verricht door wethouder Bea van Beers en uiteraard de kunstenares zelf. Met het ontknopen van een grote witte strik werd de tentoonstelling geopend. Van Beers en Horsten kennen elkaar al erg lang omdat ze samen in hun studententijd enige tijd goede collega’s waren achter de bar bij de Hamse Bok. Voor beiden dus ook nog eens een leuk weerzien in een totaal andere context.

Bregje Horsten is in 1981 geboren en groeide op in Dongen. Ze woont inmiddels in Tilburg en combineert het kunstenaarschap met het moederschap van drie kinderen, waarbij de vierde onderweg is. Ze studeerde in 2004 af aan de kunstacademie St.Joost in Breda. Na een jaartje psychologie aan de University of Tilburg besloot ze verder te studeren aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Met een gemiddeld eindcijfer van een 9 studeerde ze in 2007 Summa Cum Laude daar af.

Bregjes kunst ontwikkelt zich continu, binnen het spanningsveld van abstractie en figuratie. Waarbij het ene schilderij je meetrekt in een sferisch landschap, is een ander schilderij confronterend en verhalend. Zo blijft het schilderen en de beeldende vertaling van de onderwerpen die Bregje uitdiept altijd beweeglijk, persoonlijk en interessant. Er is altijd een spanning te voelen in het schilderij en een diepere laag te ontdekken voor wie er open voor staat. Haar werken zijn soms geïnspireerd op muziek en dat zie je in het werk terug. Zij titelt haar kunst met poėtische uitdrukkingen, waardoor kijkers spelenderwijs kennis maken met de thematiek en de onafhankelijke beeldtaal. Bregje inspireert de kijker met haar poëtische schilderijen, spelend met ruimte en emoties, door middel van haar energieke kleurgebruik en gebarende penseelvoering.

Bregje Horsten is een internationaal opererende kunstenares. Werken van haar zijn wereldwijd te zien is in musea en galeries, zoals Mia Joosten in Amsterdam, musea in Wenen, Parijs, Londen, Las Vegas, North Carolina, New York en Los Angeles. Haar werk is opgenomen in diverse museale en bedrijfscollecties waaronder het Southern Nevada Museum of Fine Art en het Andrews Art Museum N.C.

Haar passie voor kunstgeschiedenis en educatie uit zich ook in het schrijven en ontwikkelen van educatieve methoden voor kunstvakken. De werken die hier nu tot 1 mei blijven hangen zijn vrij groot en indrukwekkend. Er is ook veel van haar werk te zien op internet. Kijken naar kunst via een fotolens is echter totaal anders en erg tweedimensionaal, terwijl Bregje juist vaak ook gebruikt maakt van de derde dimensie, door de verf en kleuren dik op te zetten. Bregje maakt momenteel ongeveer 15 werken per jaar.

Tekst en foto: Rinus Krijnen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen