Gert Jan Vereggen: 40 jaar zelfstandig kapper

Foto: Appie Bonis

Een kapsalon met een geheel eigen cultuur. Jong of oud, dame of heer, jongen of meisje, het maakt niet uit: iedereen wordt er op dezelfde manier behandeld. Tradities? Die worden al jaren gehandhaafd. Wat te denken van de zaterdagmorgen? Vanaf zeven uur is de salon open en ook op afspraak. Voor die klanten koffie met warm worstenbrood. Gemoedelijkheid en gezelligheid: het recept van Gert Jan Vereggen, 40 jaar zelfstandige kapper aan de Gerardus Majellastraat.

Koffie? Dagelijks komen klanten binnenlopen om een bakske te drinken en worden dan bijgepraat als het gaat over plaatselijke nieuwtjes. Het zijn niet alleen serieuze gesprekken; als het over grappen en grollen gaat, zitten het duo Gert Jan en zijn broer Corné voor in de koets. Op 6 december dus veertig jaar een eigen kapsalon. Gert Jan en zijn echtgenote Toos vinden dat je dit niet zo maar kunt laten passeren.
In de salon hangen posters waarop staat dat de klanten zijn uitgenodigd om een toost uit te komen brengen in café De Salamander van 17.00 tot 20.00 uur.

,,Geen bloemen of drank,” weet de jubilaris te melden. ,,Ik drink niet en ik wil graag iets doen voor een goed doel, wat ik later bekend maak. Dus, als je iets wilt schenken dan graag een envelop met inhoud! Wie gevraagd wordt wat hij of zij in de koffie wilt hebben en je antwoordt: ,, Niets!” dan kun je een leeg kopje aangeboden krijgen met als antwoord: ,,Er hoefde toch niets in?” Je had bedoeld geen suiker en melk. Gert Jan voelt zich nog kiplekker.

,,Ik kom iedere morgen nog fluitend naar beneden. Ik zou voor geen goud dit vak hebben willen missen,” vertelt Gert Jan Vereggen. Veertig jaar geleden begon hij als 21-jarig broekie in de Gerardus Majellastraat zijn eigen kapsalon. Voor die tijd was hij nog zes jaar in loondienst. Zijn vader en moeder hadden helemaal niets met het kappersvak. En hoe vreemd het ook mag klinken: zes van de zeven kinderen, drie zussen en drie broers, stapten het kappersvak in en ook vier van hun kinderen. ,,Tien Vereggens in de kapperswereld! Toch mooi? Onze zoon heeft zelfs een honden trimsalon in Limburg. Dus ook hij knipt.”

Gert Jan ging in Rotterdam naar de kappersvakschool en behaalde daar zijn diploma’s en deed tegelijkertijd in Tilburg bij salon Peter de Kok ervaring op. ,,Daar was Hans Spijkers mijn persoonlijke begeleider. Hans, ik denk dat ie inmiddels al ruim 70 jaar is, komt nog steeds vanuit Tilburg om zich bij ons te laten knippen.” In zijn leerperiode in Tilburg was het nog ouderwets barbieren en scheren. ,,Als jongste bediende mocht ik de klanten inzepen en de volslagen kappers scheerden dan ouderwets met het mes dat over een stuk leer werd aangezet.” Het barbier- en scheergebeuren is vandaag den dag weer helemaal in trek. In de salon hangt een grote foto als bewijs dat ook je daarvoor ook bij Vereggen terecht kunt. ,,Peter Dingemans is al 40 jaar klant. Hij komt iedere vrijdagavond zijn baardje laten bewerken, drinkt een bakske koffie en we praten wat bij. Peer heeft een keer zijn Harley binnen gezet en werd behandeld op zijn motor. Een andere klant, een hobbyfotograaf, legde dit vast op de plaat en weer een andere klant maakte hiervan een collage. Uiteindelijk heb ik een prachtig kappersgebeuren in mijn salon hangen,” vertelt de trotse kapper.

Zijn broer Corné is al 33 jaar zijn trouw en toeverlaat. ,,Hij vervangt mij waar nodig is. Ook toen ik een tijdje ziek ben geweest.” Naast het serieuze knippen weten beide heren hun klanten met allerlei kletspraat en moppen te vermaken. Wat rustiger gaat het er aan toe in de dames afdeling waar dochter Patty al ruim 15 jaar de scepter zwaait. Ook zij is vader ‘s grote steunpilaar en kapt voornamelijk dames. ,,Zij gaat straks meer uren maken als ik ga afbouwen, Dus heren wen er maar al vast aan!” lacht Gert Jan. Achter de schermen is echtgenote Toos die wast, strijkt, poetst en zorgt dat de koffie op tijd ingeschonken kan worden. ,,Ik heb ook veel te danken aan Toon van der Linden. Hij heeft mij in het begin geleerd hoe te boekhouden. Hij was de man die mij financieel adviseerde waardoor ik dank zijn hem nu deze schone zaak heb.”
Op 6 december kunnen klanten de jubilaris dus feliciteren in café De Salamander van 17. 00 tot 20.00 uur. ,,Ja bij dieje kastelein die ik ieder jaar tegen carnaval zijn haren in de Dongense Peejenkleuren moet verven: Oranje met groen!” Iets schenken? ,,Ik heb iets leuks in munne bol hangen voor een goed doel. Dat komt helemaal goed!” besluit Gert Jan de Kapper.

Foto en collage: Appie Bonis. Afdruk: d2pweb Dongen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen