Plannen huisvesting statushouders op laag pitje

Foto:

De plannen voor huisvesting van 100 extra statushouders in het voormalige broederhuis Glorieux staan momenteel op een erg laag pitje. Sterker nog, zoals de zaken er nu voor staan, komen er in ieder geval voorlopig geen extra 100 statushouders in Glorieux.

Wel blijft het pand eventueel beschikbaar voor de tijdelijke huisvesting van reguliere statushouders. Woningstichting Leystromen, de eigenaar van het pand, onderzoekt momenteel of het gebouw daarvoor geschikt te maken is. Als het straks noodzakelijk blijkt, dan wordt Glorieux alsnog daarvoor ingezet.

Minder statushouders voor 2017
Elke gemeente krijgt ieder jaar de opdracht mee een aantal asielzoekers of statushouders te huisvesten. Dat is de reguliere taakstelling. Voor Dongen lag dat aantal voor 2016 op 65. De nieuwe taakstelling voor 2017 is al een stuk lager, namelijk 40.

Dongen heeft zijn taakstelling voor 2016 bijna gehaald.
Extra lastig daarbij is dat het vaak om alleenstaande vluchtelingen gaat, die nu nog in opvanglocaties zitten en wachten op gezinshereniging. Dongen, maar ook de meeste andere gemeenten in de regio hebben niet veel huisvestingsmogelijkheden voor deze groep. Daarom wordt nu in overleg met de woningcorporaties in de regio bekeken hoe men dit probleem het best kan oplossen. Daarbij is met name ook leegstaand (zorg)vastgoed in beeld.

De gemeente Dongen verwacht overigens dat zij met de huisvesting van reguliere statushouders over een aantal maanden wel op koers zal liggen. Dit gezien de nieuwbouw-ontwikkelingen en afspraken met Casade.

Situatie Park
Met de eerdere aankondiging van extra vluchtelingen is er een ‘meedenkgroep’ in het leven geroepen die een aantal malen bij elkaar is geweest. De activiteiten van deze groep worden nu ook even op een laag pitje gezet. Wel worden een aantal onderwerpen die daar toen aan de orde kwamen verder opgepakt als daar tenminste van de kant van de meedenkgroep nog behoefte aan is. Zo kwam de situatie en positie van het park achter het broederhuis meerdere malen ter sprake. Als daar behoefte aan is, wil de gemeente hierover graag verder met de buurtbewoners meedenken. Het park is overigens geen eigendom van de gemeente, maar vanLeystromen.

Integratie
Vanaf half november begint een groep statushouders met het Participatieverklaringstraject. Daarin geeft Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen in 6 workshops uitleg over de normen en waarden in Nederland en biedt ze een kennismaking met Dongen aan. Dit gebeurt in samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties in Dongen.

Door: Bernadette Klerx

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen