Cinemaclub Dongen presenteert: ‘Carol’

Foto:

Maandag 17 oktober vertoont Cinemaclub Dongen de film “Carol” in het theater De Volckaert.

Carol (Cate Blanchett) straalt met haar roodgelakte nagels, bontjas en zorgvuldig om haar blonde haren gedrapeerde sjaal klassieke chic uit. De dure parfum die ze ongetwijfeld op heeft, is bijna te ruiken.
Maar er hangt ook een melancholie en eenzaamheid rond haar, die zo typerend zijn voor de vrouwelijke personages in de films van Todd Haynes. Niemand portretteert subtieler en indringender vrouwen die bezwijken onder sociale druk en rolpatronen; het huwelijk is in zijn films een benauwend oord, waarin vrouwen zitten opgesloten.

In Carol, de verfilming van Patricia Highsmiths roman The Price of Salt, zit hoofdpersoon Carol ingesnoerd in een keurslijf waaruit ze zich niet straffeloos kan bevrijden. De vrouw is getrouwd met een carrièreman (Kyle Chandler), heeft een dochter en woont in een prachtig huis in New Jersey, maar is ongelukkig en wil scheiden. Natuurlijk begrijpt haar man niets van haar, want mannen en vrouwen leven in het universum van Haynes op verschillende planeten. Als Carol in de speelgoedzaak Therese ontmoet, is direct duidelijk dat zij meer van haar wil dan speelgoed bij haar kopen. Haar avances leiden bij Therese, tot verwarde gevoelens. De verwachting van haar vriend dat zij binnenkort zullen trouwen, begint haar plotseling te benauwen.

Voor Therese is het nog niet duidelijk, maar voor de kijker wel: ze voelt zich onweerstaanbaar aangetrokken tot Carol. Het resulteert in een liefdesrelatie die in de jaren vijftig niet mag bestaan, maar juist daardoor intenser wordt beleefd. Mede door de perfecte aankleding worden de jaren vijftig in Carol schitterend tot leven gebracht, maar het kloppende hart is de onmogelijke liefdesverhouding.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen