Verborgen Verrassende Verzamelingen in Dongen en ‘s Gravenmoer

Foto:

Op 2 oktober 2016 organiseert DE LOOIERIJ met tal van Dongense en ‘s-Gravenmoerse verzamelaars een open huis voor Verborgen Verrassende Verzamelingen. Om 10.00 uur zal deze dag feestelijk geopend worden door wethouder Bea van Beers in DE LOOIERIJ. U kunt deze dag verzamelingen bezoeken, die normaal voor ‘de gewone man’ niet toegankelijk zijn. Op maar liefst twaalf locaties kunt u terecht om deze zeer uiteenlopende verzamelingen te gaan bekijken. Bezoekt u alle locaties, dan bent u op de fiets of met de auto een dikke twintig kilometer onderweg. Op tijd beginnen dus! De locaties zijn vanaf 10.30 uur open. (De Geubel 11.30 uur)

Er zijn drie stamplaatsen ingericht waar in totaal 22 kleinere verzamelingen staan opgesteld: DE LOOIERIJ, De Geubel in ’s Gravenmoer en Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart in Dongen Vaart.
Verder openen er op 9 verschillende plaatsen particuliere exposanten hun deuren om hun unieke verzamelingen aan het publiek te tonen. Deze deelnemers zijn: Martijn en Peter Verbunt, Gemeentenweg 3 in Dongen-Vaart, Bart Bovenberg: Bolkensteeg 30, Frans van den Mosselaar: Watertorenstraat 6, Nico van Hoek: Groenstraat 2, Henk van Loon: Eindsestraat 65, Cees van Dongen: Vennen 41, Nard Weterings: Gerardes Majellastraat 49, Wiel Jeurninck: Klein Dongenseweg 43 in Klein Dongen en Nout Siemons: Laagstraat 32. De verzamelingen variëren van engeltjes tot tractoren. Voor iedereen is er wat wils. De toegang is gratis.

In DE LOOIERIJ treft u negen uiteenlopende verzamelingen aan:

  • Marian Ariëns: Marian heeft een verzameling van ca. 200 verschillende engeltjes, hangengeltjes, luxe engeltjes, glazen engeltjes, kitsch engeltjes en bijzondere engelen met een speciaal verhaal.
  • Gerard Boersen: Gerard maakt zijn eigen verzameling diorama’s gerelateerd aan de luchtvaart. In zijn diorama’s komen vliegtuigen voor waar hij zelf in gevlogen of in meegevlogen heeft.\\\
  • Ria van Boesschoten: Ria heeft een uitgebreide verzameling. Alles wat uit grootmoeders tijd en van voorheen is, is haar dierbaar en wordt verzameld. Serviezen, aardewerk, tin, beelden, religieuze voorwerpen etc.
  • Dré van den Bosch: Hij showt o.a. een oude BMW motor met zijspan. Kinderen mogen op de motor zitten en in de zijspan voor het maken van een foto.
  • Kees Dankers: Kees heeft een verzameling Frans aardewerk: Gres de Puisaye, een streek noordoosten van Nevers aan de Loire. Het aardewerk is mat en mooi van kleur en is heel basaal van vorm.
  • Gerard van ’t Hullenaar: Gerard verzamelt en handelt al jaren in postzegels. Sinds kort heeft hij zich gespecialiseerd in ‘perfins’; geperforeerde postzegels. Perfins zijn postzegels met een interessant verhaal.
  • Jan Laurijsen: Dinky Toys verzamelt Jan. In zijn jeugd had Jan al Dinky Toys als speelgoed. Hij had een boekje waarin alle modellen van Dinky Toys stonden. Hij kruiste de modellen aan die hij nog graag wilde hebben.
  • Harrie Sandig: Harrie maakt zijn eigen verzameling. Harrie heeft een nostalgische verzameling miniatuurkermissen, o.a. mallemolens etc. De kermissen zijn op schaal nagemaakt van oude kermisattracties.
  • Wout Mallens toont u zijn oude NSU motor, die ook als decorstuk is bedoeld.

In Jeugdcentrum Klein-Dongen-Vaart treft u zeven verzamelingen aan:

  • Marcel Beerens Marcel heeft een grote collectie miniaturen van tractors en werktuigen t.b.v. de akkerbouw- en veeteeltbedrijven. Vroeger maakten tractoren en landbouwwerktuigen al een grote indruk op hem.
  • Piet de Kok: Piet beschikt over een verzameling brommers en laat ook brommers zien van anderen. Een brommer is jeugdsentiment en was het vervoersmiddel van de jaren ’60 en ’70. De brommer was een verlengstuk van je ego.
  • Kees Dankers: Kees heeft een collectie speldjes en metalen spaarpotten van Banken. De speldjes vormen een slapende verzameling van vroeger. De verzameling spaarpotten is jeugdsentiment en historisch gebonden.
  • Martijn de Laat: Martijn heeft een verzameling kaarten, atlassen en boeken over geografie. De wereld is steeds vanuit andere invalshoeken in kaart gebracht. De diversiteit die hieruit voortgekomen is, wil Martijn laten zien.
  • Rinus Krijnen: Rinus verzamelt zo’n 10 jaar single malt whisky’s, voornamelijk uit Schotland. Hij heeft twee doelen met zijn verzameling: bewaren en het drinken van interessante whisky’s, liefst in gezelschap.
  • Cynthia Stoop: Cynthia heeft een verzameling van kleine en grote konijntjes on verschillende materialen en van verschillende vormen. Cynthia heeft iets met konijnen.
  • Museum DE LOOIERIJ: Het museum DE LOOIERIJ heeft een zeer grote verzameling elektrische apparaten. U ziet elektrische huishoudelijke apparatuur uit de vroegere tijden.

In De Geubel treft u zes verzamelingen aan.

  • Nelly de Geus: Nelly is bestuurslid van de heemkundekring ‘Des Graven Moer’. Zij laat ouden ansichtkaarten zien, de verzameling van Marius Verhagen, die in 2013 is overleden. Zijn weduwe heeft de verzameling geschonken aan de heemkundekring.
  • Ellen Dekkers & Ina Blaas: Ellen en Ina zijn beiden van de kantklosvereniging ‘Het Molenwiekje’. Het klantklossen kent in ’s Gravenmoer een lange en rijke historie. De expositie brengt u volledig op de hoogte van het kantklossen.
  • Janet Kop-Jansen: Janet verzamelt serviesgoed. Engels, in een landelijke stijl. Haar pronkstuk is het theeservies van oud-koningin Juliana en prins Bernhard. Deze is gekocht op een veiling in Amsterdam.
  • Richard van der Mast: Richard bezit een interessante verzameling van al wat met historie te maken heeft met als specialiteit voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog. Pronkstukken zijn 2 damaststalen sabels uit 1900.
  • Ans en Bert Faro: Ans en Bert zijn beiden lid van de Oranjevereniging ’s Gravenmoer. De vereniging is 118 jaar oud en verschaft aan de hand van een uitgebreide verzameling, uitvoerige informatie over ons koningshuis.
  • Addy Sigtermans: Addy heeft een verzameling oude ansichtkaarten uit de directe omgeving. Met deze verzameling gaat u weer terug in de tijd. Herkent u in het heden nog iets van toen?

Bekijk hier de brochure met alle informatie

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen