Oprichting Stichting PeeCeeDee

Foto:

Al decennia lang wordt in Dongen, ons schôn en onvolprezen Peeënrijk, een carnavalesk songfestival georganiseerd, het Grand Gala du Pee. Dit jaar voor de 45e keer, op zaterdag 19 november. Jaarlijks wordt het winnende nummer, inclusief een aantal finalisten, op een geluidsdrager vastgelegd. Sinds 1993 is dat een CD (dit jaar de 25e editie) daarvoor waren dat singletjes en zelfs één keer een cassettebandje. En in de toekomst komt er vast weer een nieuwe vorm van geluidsdrager. Wat blijft is de traditie van ons Peeënlied, met een indrukwekkend aantal prachtige carnavalssongs. Liedjes waar velen Peeën en Peeërinnen, jong en oud, aan hebben meegewerkt.

De voorfinanciering van de geluidsdrager, bijvoorbeeld opnamekosten, het persen van de geluidsdrager of het drukken van het programmaboekje, en het risico bij onvoldoende verkoop, lag geheel bij de winnende carnavalsgroep. Het werd ieder jaar lastiger om dit georganiseerd te krijgen, er was veel te regelen, weinig structuur in de overdracht van kennis en dat zorgde voor jaarlijks minder animo bij de deelnemers.

Een vijftal jaren geleden liep de toenmalige winnaar, ZEP CS Kring van Elluf BUC , tegen hetzelfde dilemma aan. Daarop is het initiatief genomen om een nieuwe toekomstvaste structuur te bedenken. In samenwerking met de toenmalige finalisten is gekozen voor een aanpak, waarbij de totstandkoming van de CD centraal wordt geregeld. Iedere finalist benadert vanuit het eigen netwerk een aantal sponsors, levert een bepaalde financiële bijdrage en deelt in de eventuele opbrengst van de CD.  Dit initiatief bleek een schot in de roos en is nu bekrachtigd in een stichting, inclusief een startkapitaal. Een bedrag dat de afgelopen jaren via de nieuwe constructie is opgebouwd, voldoende om één jaar financieel risico af te dekken.

De nieuwe stichting PeeCeeDee is onlangs officieel opgericht. Bij het notariskantoor Dongen is, in het bijzijn van de notaris Mr. Heleen van Dueren den Hollander, de officiële akte ondertekend. Het bestuur wordt gevormd door een vast team, waarbij jaarlijks de winnaar voor twee jaar plaatsneemt in het stichtingsbestuur. Daarmee is de kennisoverdracht gewaarborgd en worden actuele ervaringen maximaal gebruikt in het belang van het behouden van de Peeënlandse carnavalsmuziek / cultuur.

Het 1e stichtingsbestuur wordt gevormd door voorzitter Maarten Kuhlmann, penningmeester Daniël Severijns, secretaris Niels van Vorstenbosch en de bestuursleden Walter de Bruijne, René Jansen en Frie Aarts (die zitting neemt namens de winnaar 2015, de Vereniging der Veteranen).  Tijdens de 1e CV vergadering op zondag 9 oktober  in Café ’t Vaartje zal de nieuwe stichting PeeCeeDee zich presenteren aan de carnavalsverenigingen en een nadere toelichting geven van de aanpak voor de komende periode. De kersverse Stichting hoopt met deze aanpak dat deze mooie traditie in ons schôn en onvolprezen Peeënrijk nog lang zal blijven voortbestaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen