Joris in de Tour…dag 19

In een dagelijkse blog die rijkelijk voorzien is van foto’s neemt fotograaf Joris Knapen ons mee in de wereld van de Tour de France de tour en het hele circus er omheen, dus ook de ‘achterkant’ van dit wereldberoemde evenement. Hieronder zijn verslag van dag 19 en een serie exclusief voor dongen.nieuws.nl gemaakte foto’s.

Joris Knapen in de Tour
Vandaag staat etappe 19 de start is in Albertville en de finish is in Saint-Gervais Mont blanc. Zou deze etappe de scheidsrechter worden van deze Tour, de definitieve aanval zal waarschijnlijk op de laatste klim gaan vallen. En de kans is groot dat daar de Tour op slot zal gaan. Toch ga ik daar niet naar toe, ik ben bang dat ik weer uren bezig ben om van de finish naar het perscentrum te komen. En dat ik mijn foto’s niet op tijd klaar zal hebben voor het sluiten van de perszaal.

Deze Tour zijn tijd en een goed werkende internet mijn grootste vijanden. Die ga ik vandaag proberen voor te zijn door niet naar de laatste klim te gaan. De dag verloopt eigenlijk redelijk, ik ga mijn eerste foto’s maken 17 kilometer na de start, in de afdaling. Het lukt niet om een speciale plek te vinden. Ik merk dat de scherpte er een beetje af begint te raken. Ik wil speciale foto’s maken, maar het wil nog niet zo goed lukken. Hopelijk ga ik meer geluk hebben met mijn foto’s op de klim. Ook daar kan ik mijn draai niet zo goed vinden. Aan de plek ligt het i.i.g. niet, mooie vergezichten op de Alpen. Precies genoeg publiek om een mooie sfeer neer te kunnen zetten. Alle ingrediënten om superplaten te maken. Terwijl ik sta te wachten tot de renners komen raak ik in gesprek met een Amerikaans koppel. Eerst is het gesprek een beetje terughoudend, tot ter sprake komt dat ik de crash foto van Alaphilipe heb gemaakt. De man is super enthousiast en probeert met gebaren duidelijk te maken hoe de foto er uit zag. Dat was wel heel erg grappig om te zien.

tour192Als uiteindelijk de renners komen probeer ik een mooie overzichtsfoto te maken van de renners met het uitzicht op de achtergrond. Al zeg ik het zelf, ik ben er weer tevreden over. Ik weet dat ik de finish niet meer ga halen, het parcours laat het niet meer toe om nog een afsteek te kunnen maken. Ik rij achter de bezemwagen aan, over het parcours, naar de perszaal. Er zit één renner heel ver achter het peloton. Waardoor de reis extra lang duurt. Als ik de laatste kilometers over het parcours sukkel, hoor ik op de radio dat Bardet de etappe heeft gewonnen. Het massale aanwezige publiek ontploft. Ik voel me op dat moment niet om mijn gemak, wat een mensenmassa. Gelukkig kan ik snel daarna de afsteek maken, van het parcours af, naar de perszaal. Binnen no-time zit er een politie motor naast mij, Ik laat hem passeren, zodat hij onder luid geloei van zijn sirenes, mij veilig door de supporters loodst.

Bij aankomst bij de perszaal zie ik alle Nederlandse pers voor het mobiele ziekenhuis staan van de Tour de France. Ik parkeer snel mijn auto en haast mij om op tijd te zijn en dat lukt. Ik had al een vermoeden maar idd. Tom Dumoulin zit binnen. Ik blijf geduldig wachten en het wachten wordt beloond. Ik ben volgens mij op dat moment de enige aanwezige fotograaf. De andere fotografen zitten waarschijnlijk nog vast boven op de laatste klim. Als Tom uit het mobiele ziekenhuis stapt ratelt mijn camera continu. Hij wordt met de ziekenauto vervoerD naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Ik voel me nu echt een paparazzi, ik hang over een hekje en stop mijn camera letterlijk in de ziekenauto. Het voelt niet helemaal goed, maar het levert wel een paar mooie platen op.

De zin om de andere foto’s nog te bewerken is een beetje weg, Ik begin er snel aan. Want ik wil snel terug naar het appartement. In het appartement staat de Hottub al aan.
Om 22.30 glij ik de hottub in. Genieten.

Morgen de laatste echte etappe, jammer dat het alweer bijna voorbij is. 3 weken met superlange dagen van 14 tot 16uur werken zijn voorbij gevlogen. Balen, morgen ga ik er dan ook maar extra van genieten.

Tot morgen.
Groet Joris

BEKIJK DE EXCLUSIEVE FOTO’S VAN DEZE DAG IN DE FOTOSERIE BOVENAAN DIT ARTIKEL

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen