Jeugdbrandweer Dongen zoekt nieuwe collega’s

Foto: Babet Trommelen

Jeugdbrandweer Dongen is op het moment hard opzoek naar nieuwe enthousiaste collega’s! Ben je sportief, houd je van een uitdaging én zie je jezelf wel in een brandweerauto stappen om samen met een hecht team een klus te klaren? Dan is de jeugdbrandweer misschien wel iets voor jou!

Ben je tussen de 10 en de 18 jaar oud en heb je om de week op zaterdagmiddag tijd? Kom ons dan versterken als het je leuk lijkt! We zijn op zoek naar stoere en enthousiaste jongens en meiden die woonachtig zijn in de gemeenten Dongen, Loon op Zand, Waalwijk, Oosterhout of in Tilburg Reeshof.

Wat is de jeugdbrandweer precies?
Wat de brandweer precies doet hoeven we de gemiddelde Dongenaar niet echt uit te leggen, maar er is ook nog zoiets als de jeugdbrandweer… wie zijn dat dan precies en wat doen zij naast de gewone volwassen brandweer?

Sinds het jaar 2000 kennen de Dongense brandweerposten Dongen en ‘s Gravenmoer een jeugdkorps, genaamd Jeugdbrandweer Dongen. De jeugdbrandweer is een spannende uitdaging binnen het brandweervak en richt zich speciaal op jongeren van 10 tot 18 jaar.

brand1

Binnen de jeugdbrandweer worden de leden vertrouwd gemaakt met het werk van de brandweer. Ze rukken niet echt uit naar brandjes of ongevallen, maar krijgen praktische les in de basisvaardigheden van het brandweervak en oefenen in teamverband veel met de basismaterialen. De jeugdbrandweer wordt vaak gezien als een kweekvijver voor nieuw personeel.

Uitdagende teamklus!
Tijdens oefeningen leert de jeugd over brand, hulpverlening en de organisatie van de brandweer. Deze kennis wordt vergaart door theorie- en uitdagende praktijklessen. Ook doet jeugdbrandweer Dongen ieder jaar mee aan wedstrijden waarbij er gespeeld wordt tegen jeugdkorpsen uit het hele land. Hierbij worden de jeugdbrandweermensen door echte brandweerlieden beoordeelt op hun sportiviteit en hoe ze gezamenlijk als team de klus weten te klaren.

Jeugdbrandweer Dongen oefent om de week op zaterdag van 13.30 tot 16.00uur. De oefening kan de ene keer gaan over de werkwijze bij het blussen van een brand en de andere keer wordt er een oefening op locatie gehouden waar een brand wordt geënsceneerd. Er wordt niet zomaar gewerkt met echt vuur of echte rook, het gaat bij de jeugdbrandweer voornamelijk over het sportieve-teamwork en het systeem dat je als team zo goed mogelijk probeert te hanteren om een brand te bestrijden. Een enkele keer wordt er ook een EHBO les gegeven en wordt de jeugd vertrouwd gemaakt met het gebruik van kleine blusmiddelen. Hiervoor wordt dan wel eventjes met echt vuur gewerkt.

brand2

Professioneel materiaal
Om de werkzaamheden van de jeugdbrandweer zo goed en veilig mogelijk uit te kunnen voeren, beschikt elk jeugdlid over een eigen bluspak, helm, veiligheidslaarzen en handschoenen. Daarnaast wordt er geoefend met enkele op maat gemaakte materialen en wordt er gebruik gemaakt van het echte materieel van de brandweer, zoals een echte tankautospuit.

Verschillende activiteiten
Verder verzorgt de jeugdbrandweer zo nu en dan een demonstratie, waarbij inwoners de vaardigheden van de jeugd kunnen aanschouwen. Deze demonstraties kunnen plaatsvinden tijdens bijvoorbeeld een open dag van de brandweer, jaarmarkten, koningsdagen, of bijvoorbeeld de dag van het park. Reken maar dat de jeugdbrandweer de aandacht trekt op deze evenementen. De jeugdbrandweer kan ook ondersteuning bieden bij grotere brandweeroefeningen.

brand3

Niet alleen uitdagend, maar vooral gezellig!
Er is niet alleen aandacht voor leren en presteren. Natuurlijk is er ook ruimte voor gezelligheid en ontspanning. Zo wordt er zo nu en dan een bezoek gebracht aan een beroepsbrandweerkorps in (in binnen- en buitenland) of een andere hulpverleningsdienst. Ook heeft jeugdbrandweer Dongen een vriendschapsband met haar collega jeugdkorps uit het Duitse Unna. Ieder jaar wordt er een gezellig weekend georganiseerd waarbij de Dongense jeugd op bezoek gaat in Unna of andersom. Erg leerzaam, maar vooral erg gezellig!

Voor meer informatie kom een keer langs, mail naar [email protected] of kijk op onze website: www.jeugdbrandweer.nl/dongen. Wie weet tot ziens!

foto’s: Babet Trommelen Fotografie ©

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen