Grote belangstelling voor historie Park Vredeoord

Foto: Pix4Profs

Ouderensoos De Leest barstte donderdag uit zijn voegen bij de informatiebijeenkomst over de geschiedenis van park Vredeoord. Het park staat op dit moment volop in de belangstelling omdat het de komende jaren opnieuw ingericht wordt. Aanleiding daarvoor is de bouw van een nieuwe Cammeleur. Bedoeling is dat de nieuwe MFA, het park en het Wilhelminaplein samen een ´groen hart´ gaan vormen.

Stichting Parkplezier, Heemkundekring De Heerlyckheit Dongen en Platform Centrum zijn, samen met de gemeente, al een tijdje bezig om ideeën te verzamelen voor deze herinrichting. De historie van het park is daarbij belangrijk. ‘Je kunt zoiets alleen maar goed doen door naar het verleden te kijken’, zo vond wethouder Ad van Beek.

Feest van herkenning
Voor de meeste bezoekers was de informatieavond een feest van herkenning. Met name de verhalen en belevenissen van Cees van den Assum spraken tot de verbeelding. Hij bracht zijn jeugd door in hotel Musis Sacrum, dat zijn vader en opa exploiteerden. Hij speelde vaak in de tuin van Musis, die later werd samengevoegd met de tuin van Villa Vredeoord. Cees liet unieke beelden zien vanuit het familiealbum waarbij hij ook nog kleurrijk vertelde over het leven van alledag in de naoorlogse jaren. Heel boeiend en herkenbaar.

Architect
Ranko Hamelinck heeft in opdracht van de gemeente Dongen een cultuurhistorisch onderzoek gedaan naar de herkomst van het park. Het park blijkt een ontwerp te zijn van de destijds bekende landschapsarchitect John Bergmans. Verder herbergt het park flink wat monumentale bomen van meer dan 50 jaar oud en ook veel herdenkingsbomen.

Parel van ons dorp
De Stichting Parkplezier is uitermate in zijn nopjes met deze boeiende geschiedenis. ‘Laten we deze historische bagage meenemen naar de toekomst’, zei Jac Willemse, voorzitter van de stichting.  En ook wethouder Ad van Beek is supertrots op het park. ‘Park Vredeoord is de parel van ons dorp. Wij zien dat misschien niet meer zo, maar mensen van buitenaf zeggen zonder uitzondering dat we zo´n schitterend park midden in ons centrum hebben´, aldus Van Beek. ´Wij willen dat ook mooi en toegankelijk houden. Bij de nieuwe MFA wordt daarom de achterzijde ook helemaal van glas, zodat het park er echt bij betrokken wordt.´

Voor de zomervakantie moet er een visie liggen voor het park, de omgeving van de MFA en het Wilhelminaplein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen