“Vormgeving is onze passie”

Foto:

Al jaren staat het Heuvelpark aan de Heuvelstraat bekend als een verzamelplaats voor creatieve ondernemers. Meubelontwerper Max Verharen (32) voelt zich er dan ook  prima thuis met zijn bedrijf Maxsan, wat hij tweeënhalf jaar geleden samen met vader Frans (57) opstartte. In oktober 2013 namen zij hun intrek in één van de ruimtes van het voormalige looierijcomplex. Afgelopen zondag zetten Max en zijn vader Frans met de opening van een showroom een volgende stap in de ontwikkeling van het bedrijf. Dongen.nieuws.nl nam een kijkje.

“Ik ben graag creatief bezig en ik vind het leuk om dingen te bedenken die ik dan met mijn handen kan maken” vertelt Max. Wat meteen opvalt aan de ontwerpen van Max zijn de ronde vormen. “Ik vind ronde vormen interessant, ze zijn het uitgangspunt van al mijn producten. Vaak is het een hele uitdaging om zulke vormen te creëren. Ik heb de afgelopen jaren in de praktijk heel veel ervaring opgedaan met het buigen van hout en heb hiervoor eigen technieken ontwikkeld. Het ontwerpen, ontwikkelen en het maken van de producten wordt allemaal in eigen beheer gedaan. Elk product is met de hand vervaardigd en word in een beperkte oplage gemaakt.”

maxsan2

Op dit moment maakt Max voornamelijk lampen in diverse uitvoeringen. “Dat doen we sinds eind 2014 toen onze lamp STATIG ontstond en het assortiment is sindsdien aardig uitgebreid. Hanglampen, staande lampen, tafellampen, noem maar op” vult vader Frans Verharen aan. “En steeds zie je weer die karakteristieke elips vorm terug, dat is echt de ‘handtekening’ van Max. Bij Maxsan zijn we daarnaast constant op zoek naar nieuwe materialen en technieken om deze vervolgens in onze modellen te verwerken.Denk daarbij aan metaal en bekledingen als leer en stof en natuurlijk volgen we de ontwikkelingen op het gebied van de LED-verlichting ook op de voet.”

Toch zijn lampen niet de enige producten die Max maakt. “We zijn begin 2014 begonnen met het maken van een salontafel met de naam Courbement. Ook hier waren het de rondingen die de tafel zijn specifieke karakter geven. Ook deze tafel gaan we binnenkort weer produceren.”

courbement
Max en Frans blijven goed op de hoogte van ontwikkelingen in de markt door regelmatig beurzen te bezoeken. “We zijn bijvoorbeeld naar de beurs ‘Salon de Mobile’ in Milaan geweest en naar de Koln Messe. Daar doe je ontzettend veel inspiratie op en het creatief proces in je hoofd houdt nooit op. “ aldus Max.
Wat de producten van Maxsan nog specialer maat is de bijzondere service die de het bedrijf biedt aan geïnteresseerde klanten. “Vaak twijfelt men of een bepaalde lamp in het interieur past. Wij gaan dan gewoon bij de klant langs en laten daar ter plaatse een paar lampen zien zodat men ook meteen weet of een bepaalde lamp de juiste keuze is. ”

maxsan3

De producten van Maxsan –“de san is Japans voor ‘meneer’” – zijn te zien in de showroom aan het Heuvelpark die op afspraak bezocht kan worden. Maar om een goede indruk te krijgen van de producten van Max en Frans Verharen is een bezoek aan de website www.maxsan.nl ook van harte aan te bevelen. De prachtige foto’s van de producten zijn vaak al een kunstwerk op zich.

Maxsan
Max & Frans Verharen
Heuvelstraat 5
5101 TB Dongen
(alleen op afspraak)
[email protected]
Telefoon 06-22040997

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen