Dongenaar Jules Calis verrast minister Janine Hennis met bijzonder boek

Foto:

Jules Calis maakte een bijzonder boek waarin hij de ervaringen van zes Dongenaren die werden uitgezonden naar Afghanistan vertelt in een niet alledaagse vorm, namelijk als stripverhaal. Zaterdag was Jules in Den Haag waar minister Janine Hennis het eerste exemplaar van het boek in ontvangst nam.

‘Dit is meer dan een stripboek. Ik zal het koesteren. Het is belangrijk om het verhaal van de militairen te vertellen’, zei de minister die uitgebreid de tijd nam het boek te bekijken. Ze kreeg van Jules een wat luxere uitgave. Jules Calis studeerde autonome Beeldende Kunst aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Hij wilde iets gaan doen met het thema woestijn en kreeg via het Ministerie van Defensie twee emmers zand uit Afghanistan met de bedoeling dat te verwerken in schilderijen.

Jules begon een zoektocht naar militairen die dienden in Afghanistan en besloot dat een schilderij niet voldoende zou zijn om hun verhaal te vertellen. Het resultaat is een stripboek waarin de belevenissen van zes Dongenaren die werden uitgezonden letterlijk staan opgetekend. Hij koos bewust voor het medium strip, omdat dat hem de mogelijkheid gaf een eigen documentaire te maken over de Nederlandse betrokkenheid bij de missies. Hij reisde veel om het met eigen ogen te zien en verdiepte zich in alle boeken en documentaires die hij te pakken kon krijgen over missies.

jules2

Indrukwekkend
Jules vertelt in zijn slotwoord uitgebreid over het proces van het tot stand komen van het boek. Hij praatte met mensen, las veel boeken, bekeek documentaires en ging op reis om met eigen ogen te zien wat zich in dat deel van de wereld afspeelde. Hij vond zes Dongenaren die hun verhaal met hem wilden delen. Tijdens de Veteranendag in 2014 in Dongen maakte hij kennis met Jan Stads van de uitgeverij Pix4profs die het aandurfde het boek uit te geven. Het project kwam in een stroomversnelling. Jan regelde dat Jules het eerste exemplaar van het boek tijdens de Nationale Veteranendag in Den Haag zou kunnen overhandigen aan de minister van Defensie Janine Hennis.

De verhalen in het boek zijn echt en aangrijpend. De militairen gaan omdat ze ervoor getraind hebben. De collega’s worden kameraden, die elkaar blindelings vertrouwen. En dat is nodig in oorlogsgebied ver van huis. Er staat een schat aan heel persoonlijke verhalen in het boek. Zoals het verhaal van het medisch personeel over een jongetje van zes dat een bolletje van een granaat in zijn hoofd heeft gekregen. Het kind werd zonder verdoving geopereerd en lag er heel rustig bij. ‘In Nederland zou iemand helemaal hysterisch worden’, zegt de soldaat.

jules3

Aan de ene kant maken ze dingen mee die ze liever niet mee willen maken en aan de andere kant zijn er ook veel mooie momenten in het directe contact met de burgers waarvoor ze werken. Terug naar huis is fijn, maar ook moeilijk. Zomaar de draad oppakken gaat niet omdat mensen geen idee hebben wat ze hebben meegemaakt. Jules Calis heeft het in woord en beeld beschreven in het heel bijzondere boek.

Het boek is te bestellen op de site www.pix4profs.nl en kost 17,95 euro inclusief verzendkosten. ISBN: 9789460322006

door: Ton Zinger/Weekblad Dongen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen