Overlast in Dongen door eikenprocessierups en bladluis

Foto: Sarefo

De warme dagen veroorzaken naast het zomergevoel, ook minder prettige zakenIn Dongen is er sprake van overlast door de eikenprocessierups in De Bergen en op meerdere plaatsen in ons dorp zorgt bladluis voor ongemak.

Eikenprocessierups
De Eikenprocessierups (foto boven) komt normaal gesproken het meest voor in eikenlanen. Onlangs zijn ze echter ook gezien in het bosgebiedje De Bergen in Dongen. Met name rondom het zandgebied waarin enkele speeltoestellen staan. Vanwege het warme weer kruipen de rupsen lager in de bomen, waardoor er meer overlast is.

Gezondheidsklachten
Een volgroeide rups heeft ongeveer 700.000 brandharen. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid en kunnen zich algemene klachten voordoen.

Wat doet de gemeente eraan?
De gemeente Dongen probeert zo goed als mogelijk de rupsen te bestrijden, door ze met een soort stofzuiger weg te zuigen, of met een brander de nesten en rupsen te verbranden. De gemeente kan echter niet garanderen dat hiermee alle overlast weggenomen wordt. De bomen in De Bergen zijn wat lastig te bereiken met de ‘stofzuiger’ waardoor het bestrijden van de rupsen lastig is.

Hoe voorkomt u ongemak?
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Kies wanneer het mogelijk is voor een andere route waar geen besmette bomen staan. Bij klachten is het belangrijk te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen, waarna de huid en de ogen met lauw water wordt afgespoeld. Was zo nodig ook de kleding (liefst op 60 °C).

Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Als de eikenprocessierups in uw woonomgeving voorkomt probeer te voorkomen dat brandharen of nesten de woning binnenwaaien. Houd zandbakken zoveel mogelijk gesloten en laat geen speelgoed buiten liggen. Houd er rekening mee dat op plaatsen waar eikenprocessierupsen aanwezig waren de brandharen nog geruime tijd (6-8 jaar) voor ongemak kunnen zorgen.

Vragen over de eikenprocessierups? Neem contact op met de GGD in uw regio of KLIK HIER

bladluis

Bladluis in bomen
Bij de gemeente Dongen komen regelmatig klachten binnen over plakkerig vocht uit bomen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de luizen die in de bomen leven. Hieronder kunt u meer lezen over de luizen en hoe de gemeente hier mee omgaat.

Luizen in de bomen
Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht. Dat kan vallen op wat eronder staat: auto’s, beplanting en bestrating. De meeste overlast ervaren we tussen mei en augustus. Dat is afhankelijk van de weersomstandigheden. Als het koud is, produceren de luizen minder honingdauw, maar als het warmer en droger is, zoals nu, dan worden de luizen extra actief. Gelukkig zijn luizen niet schadelijk voor de volksgezondheid of de bomen. En de meeste plak wordt bij een regenbui weggespoeld.

Wat doet de gemeente er aan?
De gemeente begrijpt dat de overlast soms groot is, maar kan helaas geen drastische maatregelen nemen zoals het kappen van bomen. In een aantal bomen zijn er zakjes gehangen met larven van lieveheersbeestjes. Die moeten de luizen opeten. Dit kan helaas niet overal en door de weersomstandigheden is het effect minder dan gewenst. Op dit moment biedt vooral een goede regenbui enige verlichting: de luizen worden dan van de bladeren gespoeld.

Wat kunt u eraan doen?
De plak van de luizen is niet schadelijk voor de mens en ook de autolak raakt er niet door beschadigd. Een maatregel die enigszins helpt is de bomen af te spoelen met de tuinslang, daarmee spoelt u de luizen uit de bomen. De plak van de auto kan met een gewone wasbeurt weer worden verwijderd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen