Wijs op weg na fietscursus in Dongen: ‘Geef vooral je verstand voorrang’

Foto: Gertjan Stads/Pix4Profs

Wist je dat een boer met een koe aan de lijn een bestuurder is, dus geen voetganger? En dat een skater wél een voetganger is? Van die weetjes. Belangrijk als het gaat om bijvoorbeeld voorrangsregels. Die maken onderdeel uit van de theorieles die deelnemers aan de fietscursus in Dongen op 21 mei kregen. Wegwijsambassadeurs Henk Spaan en Joop de Jonge waren aanwezig bij deze cursus. Spaan: “Niet iedereen in het verkeer is gelijk, maar iedereen in het verkeer is wel gelijkwaardig. Heb respect voor elkaar.”

Weetjes
De deelnemers beginnen met een rondje theorie. Ze krijgen veel weetjes mee over verkeer- en voorrangsregels en je plaats op de weg. Het sportieve echtpaar Co (75) en Ella (72) Jonkman uit Dongen gaat al wijs op weg. Ella: “Wij fietsen wat af, ook in grote steden als Wenen, Oslo en Rotterdam. We zijn hier om onze kennis op te frissen. Ik ben niet bang in het verkeer. Maar ik ken veel mensen van mijn leeftijd die dat wel zijn. Angst voor groot verkeer bijvoorbeeld, die zijn niet erg subtiel. Die mensen fietsen al járen niet meer. De één is een keer gevallen, de ander vindt het veel te druk op de weg. En als je het een aantal jaar niet meer doet, dan pak je het niet gemakkelijk weer op. Dat beperkt enorm. Wij willen onze mobiliteit behouden en investeren daar in.”

Praktijkervaring opdoen
Daarna is het oefenen in de praktijk op de fiets op het buitenparcours: slalomrijden, rijden op een rotonde en een proefritje op een e-bike. Dongenaar Mari van Os komt voor kennis over de nieuwe verkeersregels en vooral voor de e-bike: “Ik heb een ouderwetse en ben toe aan een nieuwerwetse. Maar wat voor één? Ik ben hier vooral voor meer informatie over de verschillende soorten e-bikes. Er zijn zoveel verschillen. Van mij mag het simpel, met maar een paar versnellingen. Nu leen ik er zo eentje van mijn broer.” Zijn plaatsgenoot Ger de Haan (74) heeft geen ervaring met de e-bike maar vindt het wel interessant om er meer over te weten: “Niet voor nu hoor, ik fiets nog op een gewone.” Verkeerswethouder Ad van Beek reikte na afloop de deelnamecertificaten uit.

Trainingsaanbod
De trainingen in mei worden aangeboden vanuit de NUL-campagne Wegwijs in Brabant. Deelnemers krijgen het boekje Rondje Holland en iets lekkers bij de koffie. Klik hier voor het trainingsaanbod bij jou in de buurt .

——————————————————————————————————————————————–

advertentiemaaltijdservice

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen