Koninklijke onderscheiding voor vijf inwoners van de gemeente Dongen

Vrijdagochtend reikte burgemeester Marina Starmans-Gelijns een aantal Koninklijke onderscheidingen uit tijdens de zogenaamde Lintjesregen. Er zijn dit jaar vijf personen in de gemeente Dongen, die een Koninklijke onderscheiding krijgen. Vier van deze vijf personen ontvingen de onderscheiding vanochtend. De vijfde onderscheiding wordt wegens omstandigheden op een nader te bepalen moment uitgereikt.

De volgende personen krijgen een Koninklijke onderscheiding: De heer Gerrit Klijs (79 jaar), De heer Jan van Dongen (53 jaar) en het echtpaar Jos van Dongen (71 jaar) Mevrouw Carla van Dongen – Suijkerbuijk (65 jaar) , allen uit Dongen. Een koninklijke onderscheiding is er ook voor Bouke Derks (68 jaar) uit Dongen maar aangezien de heer Derks op het moment van uitreiken van de onderscheidingen niet in Dongen aanwezig is, speldt de burgemeester hem op een later, nog te bepalen, moment de onderscheiding op. Loco-burgemeester Piet Panis heeft Bouke Derks vrijdagochtend tijdens een bijeenkomst ter ere van de Lintjesregen in de gemeente Woerden wel persoonlijk op de hoogte gebracht van de Koninklijke Onderscheiding die hem te wachten staat. De heer Derks was in Woerden aanwezig om een uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding voor zijn broer bij te wonen.

bouke

Vlnr op de foto loco-burgemeester P. Panis, de (Dongense) heer B. Derks en zijn broer H. Derks. De foto is genomen in de Petruskerk in Woerden waar de heer H. Derks werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn broer, de heer Bouke Derks, kreeg van de Dongense loco-burgemeester Piet Panis te horen dat hij op een nog later te bepalen moment benoemd wordt tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. (foto: Alex de Kuijper)

De heer Gerrit Klijs
De heer Gerrit Klijs (79 jaar) is al sinds 1990 als vrijwilliger actief voor voetbalvereniging Blauw-Wit ’81 uit De Moer. Voetbal is zijn lust en zijn leven en de heer Klijs is dan ook menig uur per week met voetbal bezig en daadwerkelijk op de velden van Blauw-Wit ’81 te vinden. Voor zijn jarenlange inzet wordt de heer Klijs benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van 1990 tot 2003 was de heer Klijs betrokken bij de jeugdcommissie van de voetbalvereniging en zorgde hij mede voor een beter opleidingsprogramma voor de jeugd. In 1991 aanvaardde hij het bestuurslidmaatschap van Blauw-Wit ’81. Als bestuurslid was hij verantwoordelijk voor de ‘accommodatie en materialen’. Deze bestuursfunctie bekleedde hij tot november 2014.

klijs

Eerste elftal
Van 2007 tot 2013 was de heer Klijs als bestuurslid betrokken bij het 1e elftal van de voetbalvereniging. In die hoedanigheid was hij bij (bijna) alle wedstrijden aanwezig en was hij bij iedere wedstrijd het aanspreekpunt voor de scheidsrechter en de tegenstander. Hij was ook bij elke training aanwezig en zorgde voor de juiste materialen (ballen, tenues en dergelijke).

Materiaalman
Van 2000 tot 2013 coördineerde hij de scheidrechtersinzet bij de seniorenelftallen van de vereniging en zorgde hij voor het inroosterschema. En van 2000 tot 2014 verzorgde hij het materialenbeheer. Zo onderhield hij contacten met leveranciers, schafte nieuwe materialen aan of liet kapotte materialen repareren.
Onderhoud velden De heer Klijs is nog steeds actief voor de vereniging. Vanaf 2002 verzorgt hij wekelijks de belijning van de velden. En vanaf 2000 is hij als consul verantwoordelijk voor de keuring van de velden. Hij is tevens nauw betrokken bij het uitbesteden en controleren van het onderhoud aan de velden.
Onderscheiding(en) Voor zijn inzet voor voetbalvereniging Blauw-Wit ’81 ontving de heer Klijs in november 2014 de gouden waarderingsspeld van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Voor zijn jarenlange vrijwillige activiteiten voor deze voetbalvereniging wordt de heer Klijs tijdens de Lintjesregen 2015 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer Jan van Dongen
De heer Jan van Dongen (53 jaar) is al zevenentwintig jaar als vrijwilliger actief. Sinds 1988 is de heer Van Dongen vrijwilliger bij het Korps Nationale Reserve (Natres). Daarnaast is hij sinds 2000 ook actief voor carnavalsstichting ‘De Peeënstekers’ in Dongen. En vanaf 2009 is hij vrijwilliger bij Stichting De Zetten, waar hij ‘hang- en probleemjongeren’ helpt met de ontwikkeling van basisvaardigheden. Tenslotte verleent de heer Van Dongen al zeventwintig jaar diverse hand- en spandiensten voor de EHBO-vereniging Dongen. Voor deze jarenlange belangeloze vrijwillige inzet voor de maatschappij wordt de heer Van Dongen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

janvandongen

Als Compagnie Sergeant Majoor draagt de heer Van Dongen zorg voor het welzijn van zijn manschappen. Hij bemiddelt als er conflicten tussen het personeel zijn en hij helpt reservisten die thuis met moeilijke situaties, zoals ziekte en sterfte, worden geconfronteerd. De heer Van Dongen is mede-oprichter van de zogenaamde ‘Groenendagen’, waarbij jongeren tussen de 6 en 16 jaar kunnen kennismaken met Defensie. Tijdens een actief weekend leren de jongeren over normen en waarden. De heer Van Dongen begeleidt ook jonge studenten die na hun middelbare school naar de Koninklijke Militaire Academie willen doorstromen. Daarnaast verleent de heer Van Dongen als reservist allerlei hand- en spandiensten voor Defensie en zet hij zich in tijdens activiteiten, zoals de 4 mei herdenking en de 5 mei viering, Prinsjesdag, staatsbezoeken, de land- en luchtmachtdagen en dergelijke.

Veteranen
De heer Van Dongen heeft vele malen voor diverse instanties het voorwerk verricht voor het aanvragen van militaire steun. Te denken valt dan aan de Veteranendag in Oosterhout en de onthulling van het monument voor de Engelse vlieger in diezelfde plaats. De heer Van Dongen was persoonlijk betrokken bij de naamgeving van de Poolse onbekende soldaat (Eddy Cieslar) op het Pools Ereveld in Breda in 2013. Mede hiervoor en voor zijn verdiensten voor het Poolse leger en voor zijn inzet voor oud-strijders en veteranen ontving hij van de Poolse Staatssecretaris van Defensie in 2013 de bronzen legermedaille van Polen.

Carnaval
Sinds 2000 is de heer Van Dongen ook actief voor de carnavalsvereniging Stichting ‘De Peeënstekers’ in Dongen. Hij begeleidt jaarlijks de parade van muziekkapellen en praalwagens. Daarnaast is hij één van de aanjagers van de bouw van de zogenaamde Prinsenwagen, waarmee Prins Carnaval door de straten van Dongen rijdt tijdens het carnaval. Met zijn eigen rioolontstoppingsbedrijf sponsort hij vaak carnavalsactiviteiten. In 2014 was hij de grote initiator van de ‘Peejesjaol’, die erg in trek was bij carnavalsvierend Dongen. Het leverde de heer Van Dongen de titel ‘Pee van ut Jaor 2014’ op.

Stichting De Zetten
De heer Van Dongen ondersteunt sinds 2009 Stichting De Zetten als adviseur en als instructeur van survivalweekenden. Hierbij brengt hij hang- en probleemjongeren tussen de 12 en 20 jaar diverse basisvaardigheden bij. Tijdens deze weekenden geeft hij verschillende workshops, zoals EHBO en survivaltechnieken. De heer Van Dongen fungeert hierbij als bron van inspiratie voor de jongeren, die het vaak zonder stabiele thuisbasis moeten stellen en die mede daardoor een laag zelfbeeld hebben.

EHBO Dongen
Sinds 1987 is de heer Van Dongen lid van de EHBO-vereniging Dongen. In die bijna achtentwintig jaar heeft hij zijn EHBO-kennis al vele malen toegepast in zijn ‘woon-werkomgeving’. Als EHBO-er heeft hij aan vele (Dongense) evenementen deelgenomen en verleende hij ook achter de schermen vele hand- en spandiensten tijdens deze evenementen.

De heer A.D.G. van Dongen
De heer A.D.G. (Jos) van Dongen (71 jaar) kan terugblikken op een lange maatschappelijke carrière waarbij hij zich sinds 1978 geheel belangeloos inzet voor de maatschappij in zijn algemeenheid en voor de varende binnenschippers in het bijzonder. De heer Van Dongen is sinds 2001 gepensioneerd binnenvaartschipper. Al zijn beschikbare tijd gaat naar ‘De Binnenvaart’ waar hij naast bestuurslid ook zelf de handen uit de mouwen steekt tijdens allerlei activiteiten. De heer Van Dongen is daarnaast als pastoraal werker op het kerkschip ‘Het Zuiden’ in Raamsdonksveer actief. In de vrije tijd die overblijft, ondersteunt hij zijn vrouw Carla van Dongen-Suijkerbuijk, die als voorzitter van Stichting Broeder Reparatus veel doet voor de Dongense jeugd. Voor deze jarenlange vrijwillige inzet wordt de heer Van Dongen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

josvandongen

De heer Van Dongen heeft zijn sporen verdiend binnen de Vereniging ‘De Binnenvaart’. Deze vereniging heeft als doel het veiligstellen en archiveren van maritiem cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord. Met de kennis, het inzicht en de actieve inbreng van de heer Van Dongen wordt het beleid voor de vereniging bepaald in uitvoerbare projecten. Sinds 2001 bekleedt de heer Van Dongen diverse bestuursfuncties. Hij begon als secretaris en sinds 2010 treedt hij op als vice-voorzitter.

Museumschepen
Het grootste deel van zijn vrijwillige activiteiten (16 uur per week) vervult hij echter als coödinator / hoofd technische dienst / uitvoerder en aanspreekpunt voor de 2 museumschepen van ‘De Binnenvaart’ die in Dordrecht voor anker liggen en die samen ‘Het Binnenvaartcentrum’ vormen. De heer Van Dongen zorgt voor een goed onderhoud van de schepen, maar ook voor een goede ontvangst van bezoekers, iedere donderdag weer. Hij is sinds 2007 ook betrokken bij de opzet en uitvoering van een scholenprogramma, waarbij basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 kennismaken met het verleden, heden en de toekomst van de binnenvaart.

Schippersjeugd
De heer Van Dongen heeft zich ook sterk gemaakt voor de schippersjeugd door middel van ouderparticipatie. Mede door zijn inzet heeft hij ervoor gezorgd dat de opvoeding van schipperskinderen een gezamenlijke verantwoordelijkheid werd; niet alleen van de kerk, directies en besturen van internaten, maar ook met inbreng van de groepsleiding, ouders en het kind zelf.

Pastoraal werk
Ook op geestelijk/kerkelijk vlak is de heer Van Dongen als vrijwilliger actief. Sinds 2001 is hij pastoraal werker op het kerkschip ‘Het Zuiden’ in Raamsdonksveer. Naast het begeleiden van het pastoraal team, gaat hij zelf ook voor in diensten voor binnenvaartschippers. Sinds 1982 is de heer Van Dongen ook bestuurslid van het Katholiek Sociaal Cultureel Centrum, dat letterlijk en figuurlijk ankerplaatsen biedt aan binnenvaartschippers tijdens feestdagen, vakanties, maar ook bij calamiteiten zoals bij ziekte, overlijden of scheepsreparaties. De heer Van Dongen bepaalt hier mede het beleid.

Kerkparochie Klein-Dongen-Vaart
Daarnaast is de heer Van Dongen actief voor de kerkparochies Klein-Dongen-Vaart en Heilige Geest (Rijen) waar hij helpt met de inhoudelijke en organisatorische voorbereiding op de eerste communie. Daarnaast verleent hij ook diverse hand- en spandiensten in de kerk (koster en collectant).

Broeder Reparatus
Van zijn vrije tijd die overblijft, is hij vooral een grote steun en toeverlaat voor zijn vrouw Carla van Dongen – Suijkerbuijk, die als voorzitter van Stichting Broeder Reparatus heel veel doet voor de Dongense jeugd. Hij helpt haar en deze stichting ook met diverse hand- en spandiensten. Zo stelt het echtpaar hun huis en schuur ter beschikking aan de stichting voor het opslaan en ordenen van gebruikte materialen, waarmee tijdens knutselmiddagen van Broeder Reparatus wordt gewerkt.

Mevrouw C.M.W.A. van Dongen – Suijkerbuijk
Mevrouw Carla van Dongen – Suijkerbuijk (65 jaar) is sinds 2000 actief als vrijwilliger voor de Dongense samenleving. Het merendeel van haar vrije tijd besteedt zij aan de Stichting Broeder Reparatus, die kunstzinnige knutselmiddagen voor 6 tot 12-jarigen in Dongen verzorgt. Voor haar grote inzet en betrokkenheid wordt mevrouw Van Dongen-Suijkerbuijk benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

carlavandongen

Mevrouw Van Dongen begon haar vrijwilligerswerk in 2000, toen zij ‘aan wal kwam’. Zij en haar echtgenoot waren tot die tijd zelfstandig binnenvaartschippers. In 2000 ging haar man met pensioen en kreeg mevrouw Van Dongen de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te gaan doen. Het merendeel van haar tijd gaat naar Stichting Broeder Reparatus.
Broeder Reparatus Deze stichting biedt kinderen van 6 t/m 12 jaar een creatieve woensdagmiddag aan, waarbij textiel- en houtbewerken, glasschilderen en algemeen knutselen de hoofdactiviteit vormen. Mevrouw Van Dongen – Suijkerbuijk is daarbij iedere woensdagmiddag aanwezig. Sinds 2001 bekleedt zij het voorzitterschap en naast de bestuursvergaderingen steekt zij ook letterlijk de handen uit de mouwen. Alle knutselwerken worden namelijk gemaakt van afval- en hergebruikmaterialen, die onder aansporing van mevrouw Van Dongen worden verzameld, schoongemaakt en gesorteerd. Mevrouw Van Dongen stelt daarbij haar eigen huis open (inclusief de opslag van de materialen). Daarnaast regelt zij de werkplanning van de 30 vrijwilligers en zorgt zij voor hun inwerkprogramma. Ook studenten die hun maatschappelijke stage komen lopen, worden liefdevol door haar begeleid.

Financiën
Tenslotte probeert mevrouw Van Dongen-Suijkerbuijk op allerlei manieren de huisvesting van de stichting veilig te stellen, evenals de financiën van de stichting, die het immers zonder (gemeentelijke) subsidie moet stellen. Voor kinderen waarvan ouders de kleine bijdrage voor de knutselactiviteit niet kunnen opbrengen, wordt altijd naar een passende oplossing gezocht.

Vluchtelingenwerk
Mevrouw Van Dongen-Suijkerbuijk was gedurende de 8 jaar dat er een AZC in Dongen gehuisvest was, ook actief als gastvrouw in het ‘huiskamerproject’ waar zij asielzoekers een luisterend oor en letterlijk een bakje troost aanbood. Zij was er ook mede verantwoordelijk voor de uitgifte van kleren. De dochters van een Syrisch vluchtelingengezin helpt zij nog steeds met (taal)huiswerk voor de middelbare school te maken.

CDA
Tenslotte is mevrouw Van Dongen-Suijkerbuijk sinds 2002 ook nog actief voor het CDA, afdeling Dongen. Zij is lid van het campagneteam en zij draagt mede zorg voor het lokale afdelingsblad van de partij.

Bekijk meer foto’s van het bezoek van de burgemeester aan de decorandi in de fotoserie bovenaan dit artikel

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen