Dongense tuin in NOS journaal

Foto:

Dat de tuin van Peter en Elly Verschure aan de Groenstraat heel erg bijzonder is, is voor vele Dongenaren geen verrassing. De landelijke Vogelbescherming ontdekte het onlangs ook en hing in overleg met Peter een tiental webcams in de tuin waardoor heel Nederland 24 uur per dag de lente in deze tuin kan mee beleven. Nu er ook nog eens een koppeltje ijsvogels is gesignaleerd is Peter bijna dagelijks wel ergens te horen of zien op radio of TV. In het NOS journaal van vrijdagavond werd ook aandacht besteed aan ‘de beroemdste tuin van Nederland’.

(Bekijk het item hieronder. Het fragment over de tuin van Peter en Elly begint op 21 minuten en 22 seconden)

journaal

In het najaar van 2014 kregen Peter en Elly Verschure een eerste verzoek van de vogelbescherming. Peter vertelt: “zij zijn ons op het spoor gekomen via het prachtige boek ‘Natuur aan huis’ van oud-Dongenaar Hans Peeters. Daarin staan hele mooie foto’s van de uilen die hier al jaren in onze tuin ‘wonen’. De mensen van de vogelbescherming werden na een bezoek aan onze tuin nog enthousiaster en vroegen of ze in de uilenkasten en op andere plekken webcams mochten hangen. Op die manier kan heel Nederland dan via de website beleefdelente.nl mee genieten van de mooiste tijd van het jaar voor een tuin. Toen we eenmaal ‘ja’ gezegd hadden kwam er ineens heel wat op gang. Er is 1500 meter kabel in de tuin ingegraven, camera’s zijn opgehangen en verbindingen geoptimaliseerd met flink wat apparatuur, het was alles bij elkaar een hele operatie. je mag wel zeggen dat wij nu de best beveiligde tuin hebben van Dongen”

peter4
Peter en Elly genieten van hun tuin

Sinds begin maart zijn de webcams in de tuin van Peter en Elly Verschure dus permanent te volgen. “Het is prachtig om de vogels in de lente te volgen want dat is met al die opspelende hormonen de mooiste tijd van het jaar. We hebben er in de afgelopen jaren veel aan gedaan om een goede leefomgeving te creëren voor de vogels en dat wordt gewaardeerd, gezien de vele soorten die onze tuin uitgekozen hebben als hun eigen ’thuis’.” In de tuin van Peter en Elly zitten een groot aantal verschillende vogelsoorten, waaronder twee soorten uilen.

“We hebben de kerkuil en de steenuil, en je kunt ze via de webcam steeds volgen. Dan komt er weer eens eentje met een muis aan in het nest en op een ander moment ben je zelfs getuige van de paring van een koppeltje. Binnenkort verwachten we de eerste kleintjes en ook dat kun je gewoon helemaal live meemaken.” De webcams zijn te volgen  via de website beleefdelente.nl (KLIK HIER)

webcam

Sinds de komst van de webcams is Peter Verschure met grote regelmaat te horen op de radio. Iedere zondagochtend is er net na de klok van 9.00 uur een vast praatje van Peter in het Vara programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. Ook van de TV is er regelmatig belangstelling voor ‘die tuin in Dongen’. Zeker sinds enkele weken geleden een koppeltje  iijsvogels ontdekt werd in de tuin. “we hebben daarvoor een speciale ijsvogelwand  gemaakt en dat heeft dus al snel een fantastisch resultaat opgeleverd. Het zijn prachtige vogels maar ze zijn super zeldzaam. Ze staan zelfs op de rode lijst van bedreigde vogelsoorten” aldus Peter die ook actief lid is van de Dongense Natuurvereniging Ken en Geniet. “Sinsdien is de belangstelling voor het leven in onze tuin alleen nog maar verder gegroeid”

Dat laatste uit zich in regelmatig bezoek van TV ploegen en radiomakers. Vorige week was Peter al te zien in het TV programma koffietijd. Gisteren kwam een verslaggever van Radio 1 poolshoogte nemen en vandaag (vrijdag) stond er weer een ploeg van de NOS op de stoep voor een item in het NOS journaal van vanavond. “Het is wel wat overdonderend. Ik vind het sowieso al bijzonder dat de Vogelbescherming een tuin in Dongen uit koos als locatie voor hun programma en als je tuin dan zoveel landelijke aandacht genereert is dat natuurlijk wel heel speciaal.”

Voor de Dongenaren die de tuin van Peter en Elly Verschure ook wel eens willen bekijken is er goed nieuws want ze doen dit jaar weer mee aan de Open Tuinenroute op 13 en 14 juni van 11.00 tot 16.00 uur. Tot dan hoef je ook niets te missen want de webcams zijn 24 uur per dag te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen