Dongen-Vaart krijgt definitief nieuwe Agnesschool

Foto:

De spreekwoordelijke kogel is door de kerk. De St. Agnesschool in Dongen-Vaart krijgt een splinternieuwe school op de huidige locatie. Die maakt dan onderdeel uit van een Integraal Kindcentrum (IKC), waar kinderen van 0-12 jaar terecht kunnen. De plannen van de werkgroep Hart voor Hubertus om de school in de kerk te vestigen zijn daarmee definitief van de baan.

De gemeenteraad toonde zich donderdag vooral blij dat het nu eindelijk zo ver was en stond pal achter dit plan. Maar er was nadrukkelijk ook de roep om een goede, nieuwe bestemming voor de kerk. Om de nieuwbouw voor te bereiden wordt € 80.000 uitgetrokken; de totale investering voor het IKC bedraagt zo’n € 1. 6000.00. In de begroting van de gemeente is met deze bedragen rekening gehouden.

Eigentijds onderwijs
Mark van Gils, directeur van de St. Agnesschool stak zijn blijdschap niet onder stoelen of banken. ‘Er is een lange tijd van gedegen onderzoek aan voorafgegaan en wij zijn enorm blij dat we nu eindelijk kunnen gaan bouwen. De nood is erg hoog, onze school is letterlijk aan het afbrokkelen. We krijgen straks een modern, veilig en vrolijk gebouw voor eigentijds onderwijs met veel ruimte en licht. Van Gils benadrukte nog dat ook het schoolbestuur graag ziet dat de Hubertuskerk een goede herbestemming krijgt. ‘Ook wij willen dit monumentale gebouw graag behouden maar de school kan daarin helaas geen rol spelen.’

Met hart en ziel
En dat was ook eigenlijk het algemene gevoelen van de raadsfracties. ‘Wij vinden het ook een goed idee dat de school niet in de kerk komt. Maar de vraag is wat we dan wel gaan doen met de kerk’, zo verwoordde Annemarie van Eenennaam(CDA) de algemene teneur. ‘Laten we samen met de werkgroep Hart voor Hubertus een goed plan opstellen van de mogelijkheden.’ En daar was wethouder Piet Panis het van harte mee eens. ‘De werkgroep heeft al diverse suggesties genoemd, en wij staan open voor alle ideeën. Wij zullen dan ook met hart en ziel onze medewerking geven, want ook wij willen de kerk voor het dorp behouden. We moeten echter wel voor ogen
houden dat uiteindelijk het parochiebestuur beslist want die is eigenaar van de kerk’.

Tijdelijke huisvesting
Als alles meezit is de nieuwe St. Agnesschool in augustus 2017 klaar. Tot die tijd komen de kinderen in een tijdelijke huisvesting. Wat en waar die zal zijn, daarover wordt nog volop onderhandeld. Een van de oplossingen is dat de kinderen per bus naar een school in Dongen gaan.
‘Maar zover is het nog lang niet, aldus wethouder Van Beers. ‘Wij zijn nog volop in gesprek over een tijdelijke huisvesting. Dat moet in inder geval op een veilige plek zijn’.

Multifunctioneel
Zij ondersteunde ook de oproep van de raad om het integraal kindcentrum multifunctioneel te gebruiken. Dat betekent dat het ook buiten schooluren toegankelijk moet zijn voor bijvoorbeeld clubs en verenigingen en andere sociaal-culturele activiteiten.

door: Bernadette Klerx

————————————————————————————————————————————————

advertentiemaaltijdservice

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen