Mommy en haar ADHD’er bij Cinemaclub Dongen

Foto:

Vanavond (maandag 23 maart) vertoont Cinemaclub Dongen de film “Mommy” in het Dongeparktheater van de Volckaert. Zij zeult een monsterlijke sleutelbos met zich mee, zet hartjes boven haar handtekening, heeft naast de wasmachine een fles cognac staan en bijt graag van zich af. Hij heeft de onschuldige oogopslag van een kind, maar is als explosieve ADHD’er vaak totaal onhandelbaar.

Diane en Steve Després, moeder en zoon, worden herenigd als zij hem uit de psychiatrische inrichting opvist en zelf verder wil opvoeden. Dat belooft wat.

En inderdaad: in Mommy, de nieuwe film van de jonge Canadese regisseur Xavier Dolan, blijkt de verhouding tussen Diane en Steve er een van tumultueuze scheldpartijen, verwoeste woonkamers en zelfmoordpogingen. Maar ook echte liefde en Diane is de enige door wie Steve zich laat kalmeren. Terwijl de problemen zich opstapelen, blijven ze zoeken naar evenwicht. Misschien dat overbuurvrouw Kyla, een vreselijk stotterende lerares die werkloos thuis zit maar goed klikt met Steve, wat rust in de tent kan brengen.

Mommy, op het Filmfestival van Cannes bekroond met de juryprijs, werd gemaakt door de pas 25-jarige Xavier Dolan. Hij dwingt de kijker op ingenieuze wijze te focussen op datgene waar het om gaat. In mommy koos hij daarom voor de beeldverhouding 1:1 (vierkant), een tenger formaat waarbij je als kijker voortdurende de behoefte hebt voorbij de rand te willen kijken. Maar langzaam verandert er iets. Je went aan dat rare beeldformaat, en in plaats van dat je het er spaans benauwd van krijgt, ga je het betrekken op de personages. Precies zoals het kader je blik beknelt, snijdt het immers flinke stukken af van de wereld van Diane, Steve en Kyla. En dat verdienen ze niet, met hun ontroerende geploeter om iets goeds van het leven te maken. Dan merk je hoe dierbaar ze je zijn geworden, de personages in dit geweldige melodrama.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen