Indrukwekkend filmdrama in Cinemaclub Dongen

Foto:

Maandag 9 maart vertoon Cinemaclub Dongen de film het waargebeurde verhaal “12 years a slave” in het Dongeparktheater van de Volckaert. 12 Years a Slave is het verhaal van Solomon Northup (gespeeld door Chiwetel Ejiofor), door hemzelf op schrift gesteld.

In 1841 woont Northup in New York, waar slavernij inmiddels is afgeschaft. Hij is als zwarte man vrij, verdient de kost als vioolspeler, heeft een huis, een vrouw en twee kinderen. Een doorsnee burgerlijk bestaan. In de zuidelijke staten van de VS worden op dat moment nog steeds slaven gehouden en Solomon wordt het slachtoffer van een gruwelijke praktijk uit die dagen. Hij wordt ontvoerd, zijn identiteitspapieren worden afgepakt en hij wordt in het zuiden verkocht als slaaf. Het ene moment is hij een vrij man en een paar uur later is hij iemands bezit en wordt hij behandeld als een beest. De kwetsbaarheid van vrijheid en van beschaving wordt hiermee voelbaar gemaakt.

Solomon kan al snel niets anders dan zich neerleggen bij zijn situatie en proberen te overleven. Dat betekent onder meer verbergen wie hij is. Want een slaaf die kan lezen en schrijven en moeilijke woorden gebruikt is zijn leven niet zeker. De film neemt je als kijker mee in een donkere tunnel waar je pas helemaal aan het einde weer uit komt. Heel af en toe is er een beetje zuurstof in de vorm van het prachtige, bijna idyllische landschap van Louisiana, vastgelegd door cameraman Sean Bobbit. De kracht van de film en de verdienste van regisseur McQueen is dat 12 Years a Slave geen melodrama is geworden, ondanks het uitzonderlijk schrijnende verhaal dat eraan ten grondslag ligt. De vertelling wordt heel droog geserveerd en het drama wordt niet aangedikt. Zelfs de muziek van Hans Zimmer is ingetogen. Een eenzame cello volstaat.

Aanvang voorstelling 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Losse verkoop € 6,50 (CJP/CKV€ 5,00) of voor de echte liefhebber: door het kopen van een 10-voorstellingenkaart voor € 50,00 wordt men tevens lid van de cinemaclub. Volg ons programma: www.cinemaclubdongen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen