IJzertijdboerderij viert 10 jarig bestaan

Foto:

In september van dit jaar is het precies tien jaar geleden dat de IJzertijdboerderij officiceel werd geopend. Natuurlijk wordt dat jubileum dit jaar gevierd. Vanaf 4 april zal de IJzertijdboerderij haar poorten iedere zaterdag weer openen. Gedurende het seizoen zijn er enkele bijzondere openstellingen waarop flink ‘uitgepakt’ wordt.

In september 2005 vond de officiële opening plaats van het erf, wat toen nog volop in ontwikkeling was.  Nu, 10 jaar later, mag je gerust spreken van een erf waar Dongen trots op kan zijn. Uiteraard willen de ‘bewoners’ van de IJzertijdboerderij het 10 jarig bestaan niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom organiseren zij 2 dagen waarop ze ‘extra uitpakken’ namelijk 20 juni en de weekend openstelling van 26 en 27 september.

Programma seizoen 2015

4 april: Opening van het nieuwe seizoen.

25 april: Kinder-doe-dag
Een dag speciaal voor kinderen waarbij talvan activiteiten. Elk jaar een groot succes.

25 mei Verrassend Dongen
Vooralsnog onder voorbehoud.

20 juni: De zomer/zonnewende
Al in de prehistorie een feestdag. En niets mooier om er dit jaar iets feestelijk van de maken i.v.m. ons 10 jarig bestaan. Deze dag bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen:

De ovens spreken
Van 13.00 uur tot 17.00 uur
In de middag worden verschillende ovens gestookt zoals de ijzersmeltoven, broodoven, pottenbakers oven, rook oven , veldoven en glaskralenoven.

Feestelijke avondopenstelling
Van 19.00 uur tot 23.00 uur
Voor het eerst in het tienjarig bestaan dus een avondopenstelling. Het wordt een feestelijke avond met live-muziek van Krebbel . Ook Folkzien is aanwezig en verzorgt behalve muziek ook een ‘Keltische workshop dansen’. Maar er is nog meer te zien en te beleven. Ooit de ‘oerklanken’van een mondharp gehoord? En zo staat er ook een ‘Zonnewende ritueel’ op het programma en zijn er uiteraard enkele doe-dingen voor de kinderen. Planning is dat s’avonds ook nog een keer de ijzersmeltoven wordt gestookt, altijd een mooi gezicht zo tegen de duisternis.

legio

26/27 sept: LEGIO X GEMINA
De jaarlijkse weekendopenstelling en dit jaar krijgen ze niet minder dan de Romeinen op bezoek. Reconstructies van kleding, wapens en gebruiksvoorwerpen worden gebruikt om een levendig beeld te geven van het Romeinse militaire en civiele leven in ons land in de eerste eeuw van onze jaartelling. De historische basis van de vereniging is het tiende legioen, Legio Decima Gemina, gestationeerd van 71 tot 104 in het legioenskamp bij wat nu Nijmegen is.

31 okt: Mooi zijn in de IJzertijd
Weer de laatste zaterdagopenstelling van het seizoen. Sieraden, lichaamsversieringen, haardracht en kleding zullen hier in de hoofdrol staan

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen