Debatteam Cambreur College wint voorronde Op weg naar het Lagerhuis

Foto:

De debaters van het Cambreur College uit Dongen hebben vrijdag de provinciale voorronde van ’Op weg naar het Lagerhuis’ van de VARA gewonnen. Het team ontving de felbegeerde beker en het ticket naar de landelijke finales. Het Lorentz Casimir Lyceum uit Eindhoven eindigde op de tweede plaats. Ook was er een prijs voor de beste speech. Deze ging naar Kimberly van der Steijn van het Udens College. De speech ging over wat zij het nieuwe bestuur na 18 maart mee wil geven. Omroep Brabant zendt een tv-registratie van de dag uit op zaterdag 7 maart (16.55 uur en 17.41 uur) en zondag 8 maart (17.00 uur).

Ruim 250 scholieren
Op initiatief van Provinciale Staten van Noord-Brabant organiseerden BNN/VARA in samenwerking met Stichting HOPE XXL, het V-fonds en Het Debatbureau de provinciale voorronde van de landelijke debatwedstrijd op het provinciehuis. Ruim 250 scholieren van 20 Brabantse middelbare scholen streden op 27 februari 2015 in het provinciehuis om een plekje in de landelijke finale. In verschillende werkvormen toonden zij hun debatkunsten en werden uitgedaagd om een korte speech over Brabant te geven.

De jeugd heeft de toekomst
Provinciale Staten hechten veel waarde aan de betrokkenheid van jongeren met het openbaar bestuur. De winnaars ontvingen de beker uit handen van juryvoorzitter Joyce Kardol (PVV). Verder traden Statenleden Tim Kouthoofd (VVD), René Kuijken (CDA), Francy van Iersel (SP), Tine van de Weyer (PvdA), Hagar Roijackers en Patricia Brunklaus (GroenLinks) en Marco van der Wel (PvdD) aan als jurylid. Eerder op de dag trapte commissaris van de Koning, Wim van de Donk, de provinciale campagne in aanloop naar de Statenverkiezingen op 18 maart, officieel af. Dit gebeurde in het bijzijn van vertegenwoordigers van de politieke partijen en zo’n 250 jongeren. Daar werd ook de website brabant.nl/verkiezingen en de app jongerenover.brabant.nl gelanceerd.

Schaduwverkiezingen: D66 favoriet onder scholieren
Onder de deelnemende scholieren zijn ook dit jaar weer schaduwverkiezingen gehouden voor Provinciale Staten. D66 kwam met 23 zetels als grootste partij uit de bus, gevolgd door de VVD met 10 zetels. Als op dit moment de deelnemende jongeren konden beslissen, kreeg de PvdA 5 zetels, het CDA 4 en Jezus Leeft 3 zetels. PVV, GroenLinks, SP en Libertarische Partij zouden 2 zetels innemen en Lokaal Brabant en het Platform Vrije Politiek 1 zetel.

——————————————————————————————————————————–

winkknieuw

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen