Werkgroep Hart voor Hubertus: “Geef ons een eerlijke kans”

Foto:

Op dinsdag 24 februari neemt het College van B & W een besluit over de totstandkoming van een nieuw Integraal Kind Centrum in Dongen-Vaart, met daarin een basisschool, het jeugdcentrum en kinderopvang. De werkgroep Hart voor Hubertus, die graag ziet dat de vrijkomende Hubertuskerk in de plannen betrokken wordt, is er niet gerust op en vraagt het College om een eerlijke kans om dit aan te tonen. “Een herbestemming van de kerk in combinatie met een IKC is een zeer haalbare, en misschien wel de beste optie”.

De werkgroep Hart voor Hubertus bestaande uit Bert Kimenai, Lian Pelkmans, Lucien Snoeren en bouwkundige Kees Dankers werd opgericht in de zomer van 2014 naar aanleiding van de aankondiging van het parochiebestuur dat de Hubertuskerk per juli 2015 definitief gaat sluiten. Lucien Snoeren: “Wij zijn geen actiegroep, willen als een soort katalysator de belanghebbende partijen aanmoedigen om de kerk een duurzame brede sociaal-maatschappelijke herbestemming te geven. En de bevolking van Dongen-Vaart staat daar achter, dat is ons wel gebleken tijdens een informatie-avond die wij in januari over dit onderwerp hebben belegd“

De groep voelt zich een beetje in het nauw gedreven nu er aangekondigd is dat komende dinsdag het besluit genomen wordt over het IKC . “Dat is overhaast en de informatie waarop de beslissing dan gebaseerd zal zijn is niet volledig. Er zijn verschillende opties maar wij denken dat de gemeente niet de mogelijkheden ziet of wil zien om het kerkgebouw in het hele plan te betrekken” vervolgt Kees Dankers. “De gemeente schermt met een rapport waarin staat dat het vier keer zo duur is om het IKC in het kerkgebouw te huisvesten. Dat rapport is echter niet met cijfers onderbouwd. Wij hebben als werkgroep expertise ingeschakeld van instanties die gespecialiseerd zijn in het herbestemmen van erfgoed. Deze deskundigen geven aan dat de resultaten van dat onderzoek niet kloppen. Onze werkgroep heeft nog geen kans gekregen om aan te tonen dat het prima mogelijk is om de kerk te verbouwen tot een centrum voor de hele gemeenschap van Dongen-Vaart. Je kunt toch geen beslissing nemen als je informatie niet volledig is?”

Dankers heeft een concreet voorbeeld van hoe het volgens de werkgroep zou kunnen. “In Sprundel is een soortgelijke kerk verbouwd. Beneden zijn multifunctionele ruimtes en er is een verdiepingsvloer aangebracht. Boven zijn er meerdere ruimtes waaronder een sacrale ruimte waar huwelijksdiensten en begrafenissen kunnen worden gehouden. Door de zijkant van de kerk gedeeltelijk ‘open te maken’ heeft het gebouw een open uitstraling en veel daglicht binnen Als we dit vertalen naar de Hubertuskerk zijn er legio mogelijkheden, bv de school op de begane grond en boven ruimtes voor het jeugdcentrum en eventuele diensten.”

hubertus

Lian Pelkmans bewoont met haar gezin de pastorie naast de kerk. “Er worden veel kerken gesloten in Nederland . Veel te veel en veel te gemakkelijk. In feite wil een parochiebestuur de geloofsgemeenschap hun kerk niet ontnemen , maar van het grote probleem van de exploitatie af. Wij willen nu even tijd om aan te tonen dat wij dit prachtige rijksmonument kunnen redden door de ruimte multifunctioneel te laten gebruiken. Een unieke kans om tot een perfecte oplossing te komen, niet alleen voor herbestemming van de kerk, maar ook voor uitdagende stedenbouwkundige ontwikkelingen op het vrijgekomen terrein van de oude school. Op dit moment lijkt het echter nog te ontbreken aan cohesie, politieke wil, creativiteit, inventiviteit, onorthodox denken en erin geloven.”

De werkgroep wil met de inhuur van professionals, zoals een architect en een kostendeskundige, een schetsontwerp laten maken met een calculatie van een brede sociaal-maatschappelijke invulling van de kerk. De gemeente mag van de werkgroep in deze studie het initiatief nemen. “Ik ben van mening dat een dergelijk plan te realiseren is voor hetzelfde bedrag of misschien zelfs wel voor minder dan het bouwen van een nieuw IKC op een andere locatie, als men de kosten van de tijdelijke huisvesting en de sloopkosten van de school inzet voor de financiering van de herbestemming”, aldus Dankers

Inmiddels voerde de werkgroep gesprekken met veel belanghebbenden, waaronder vertegenwoordigers van het school- en het parochiebestuur. Ook de wethouders van Beers en Panis werden deze week bijgepraat over de ideeën en voorstellen. “Ik hoop echt van harte dat de beslissing genomen gaat worden op basis van een compleet verhaal waarin alle opties een eerlijke kans krijgen” aldus Lucien Snoeren. “Dat is de politiek aan de kiezers verplicht.”

———————————————————————————————————————————————–

advertentieveurhuis1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen