Cambreurleerlingen in Nepal: “Dit is iets wat je voor altijd bij blijft”

Foto:

Hanne Mulder twijfelt niet meer! En dat geldt ook voor de andere vier leerlingen van het Cambreur College die samen met twee docenten naar Nepal reisden en met eigen ogen konden zien wat de Kumarischool, die al zo lang wordt gesteund door het Cambreur , allemaal doet met het geld dat de leerlingen van het CC bijeen hebben gesprokkeld. Ze doen dit door het verkopen van loten. “Dit soort projecten verandert de levens van die mensen daar. De dankbaarheid is in hun ogen te lezen. De kinderen die je hart stelen, blijven je voor altijd bij.

”Het doel van de actie was dit jaar niet de bouw van een nieuwe school, maar het opknappen van banken, tafels, kasten, bedden, het schilderen van de school en toiletten en een bijdrage te leveren in de kosten van de kinderen van de Kumarischool. Op 23 januari was Trees van Rijsewijk namens de stichting Tamsarya op het Cambreur om de cheque van 9000 euro in ontvangst te nemen. Ze had cadeautjes meegenomen voor de leerlingen die de meeste loten hadden verkocht. Sommigen verkochten er meer dan 200!

nepal12

Ruim een maand hiervoor, in de tweede helft van december, gingen Paulien Jansen, Hanne Mulder, Marit van Gool, Sam Roepman en Tim Peeters op reis naar Nepal. Voor ze naar de Kumarischool gingen, bezochten de vijf leerlingen plus docenten Ton Bertens en Jack de Smit de hoofdstad van Nepal, Kathmandu. Vooral Durbar Square, met de vele tempels, maar ook andere tempels als de Bouddhanath, de Swayambhhu en de Pashupatinath waren schitterend om te zien. De laatstgenoemde tempel ligt aan de Bagmatirivier; daar vinden de lijkverbrandingen plaats, wat bijzonder indrukwekkend was om getuige van te zijn. 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad, oftewel op 7 uur reistijd, ligt de Kumarischool. Onze ambassadeurs werden er met bloemenkransen, speeches , zang en dans ontvangen. De school is méér dan alleen een school: er zijn slaapzalen, er is een keuken en een eetzaal, een boerderij, een stal en een bakkerij, en er is een gezondheidscentrum dat een regionale functie heeft.

Ook het bergdorp Bobo werd bezocht, waar een school is gebouwd, eveneens met door de Cambreurleerlingen opgehaald geld. Als dank mochten onze leerlingen de nieuwe school officieel openen. Daarna was het weer tijd voor zang, dans, eten en drinken. De nacht werd doorgebracht in Nepalese hutjes van de bergbewoners. Nog een derde school, in aanbouw, werd geïnspecteerd en opnieuw vielen de Dongenaren alle egards ten deel.

nepal13

Weer terug op de Kumarischool begonnen de voorbereidingen op het feest ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de school, die dus evenlang bestaat als ons eigen Cambreur College. Dit jubileum werd groots aangepakt, met veel hoogwaardigheidsbekleders, zo’n 800 bezoekers, volop eten en drinken, een veld vol brandende kaarsen en een uit vier etages opgetrokken taart. Het afscheid was roerend en emotioneel. “Het is een hele belevenis, dit alles van dichtbij te bekijken. Ook jouw eigen leven verandert erdoor,” aldus Hanne.

——————————————————————————————————————————————–

opendagvmbo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen