Mooi en liefdevol afscheid nemen

Foto:

Afscheid nemen van een dierbare. Iets wat we allemaal wel eens moeten doen in het leven. Natuurlijk wil je dan zorgen voor een zo mooi en liefdevol mogelijk afscheid. Tegenover mij zit uitvaartverzorger Lowie van Gorp. Hij kijkt terug op een goede periode en vertelt: “Deze week was ik bij een jonge vrouw. In december mocht ik de uitvaart van haar moeder begeleiden. Ik vroeg hoe ze terugkijkt op de periode van afscheid nemen. Ze vatte het in één woord samen: perfect. Vooral het verzorgen van haar moeder had ze als waardevol ervaren. Niet iedereen wil meehelpen met de laatste verzorging van de overledene, maar ik bied het altijd aan. Deze dochter had nooit gedacht mee te helpen, maar deed het wel. Het heeft haar goed gedaan. Daar gaat het om. Ieder mens verdient een mooi een liefdevol afscheid.”

Zorgen wegnemen
Een van mijn belangrijkste taken is het wegnemen van zorgen. Na het overlijden komt er veel op nabestaanden af. Ik neem alle tijd om families en vrienden te begeleiden. Ook op financieel gebied breng ik rust. Een gezin was verzekerd bij DELA. Ik regelde de uitkering van het verzekeringsgeld. Daar hadden ze geen omkijken naar. Daarnaast maakte ik na onze eerste ontmoeting een financiële begroting. Hierdoor wisten ze precies waar ze aan toe waar. Geen financiële verrassingen tussendoor. Daar zit niemand op te wachten. Omdat Van Gorp Uitvaartzorg kleinschalig werkt, kunnen de kosten laag blijven. Wij hebben geen grote kantoren en dure managers. Mijn assistenten en ik werken vanuit ons hart. We staan dag en nacht voor mensen klaar. Dat geldt ook voor de partners die ik inhuur vanuit mijn grote netwerk.”

Elk mens is uniek
Van Gorp Uitvaartzorg is een jong en succesvol bedrijf. Ik vraag aan oprichter Lowie van Gorp wat zijn aanpak zo bijzonder maakt. Hij vertelt enthousiast: “Wij hebben geen standaard aanpak. Ieder mens is uniek. Elke familie is anders van samenstelling en heeft eigen gewoontes. Dat unieke is mijn uitgangspunt. Door goed te luisteren en tijd te nemen slaag ik er samen met de nabestaanden in om op mooie en liefdevolle wijze afscheid te nemen.
Laatst begeleidde ik een grote familie. Broers en zussen die bruisten van de creativiteit. Ik treed dan op als regisseur. Ik zorg ervoor dat alle verschillende onderdelen tijdens de dienst goed op elkaar afgestemd zijn. Een andere keer had ik te maken met een klein gezin. Zij vertelden honderduit over hun overleden moeder en de belangrijke rol die zij had vervuld in hun leven. Ze konden niets op papier zetten. Ik heb dat toen voor hen gedaan. Ook tijdens afscheidsviering ben ik voorgegaan. Ik heb veel ervaring in het schrijven van teksten en spreken voor groepen. Bij beide families was er sprake van een warm afscheid, maar wel op totaal andere wijze ingevuld. Waar het om gaat is dat de uitvaart bij de mensen past. Voor hen goed voelt.”

Balsemen
Van Gorp Uitvaartzorg onderscheidt zich verder van andere ondernemingen door op moderne wijze te werken. Veel uitvaartondernemingen hebben van oudsher een voorkeur om het lichaam van de overledene te koelen. Ik geef mensen de keuze. Met of zonder koeling is mogelijk. De afgelopen maanden heb ik enkele overledenen laten balsemen. Hierdoor wordt het lichaam niet ijskoud. Nabestaanden kunnen in een aangename omgeving bij kamertemperatuur afscheid nemen. De reacties zijn erg positief over deze nieuwe wijze van opbaren.

Goed gevoel
Ik hoop dat we veel mensen in Dongen en omgeving kunnen helpen. Daarom is Van Gorp Uitvaartzorg dag en nacht bereikbaar op 0416 – 851 405 of op 06 – 8370 3388. Elk mens verdient een eigen en unieke uitvaart. Een afscheid dat mooi en liefdevol is, zodat nabestaanden later met een goed gevoel terug kunnen kijken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen