Motie van afkeuring voor wethouder Panis

Met een motie van afkeuring aan het adres van wethouder Panis hebben het CDA en Democratisch Podium hun ongenoegen geëtaleerd over de manier waarop is omgegaan met het afschaffen van de financiële vergoeding  voor de hulp bij huishouden. Dat gebeurde tijdens het interpellatiedebat dat beide oppositiepartijen hadden aangevraagd.

Aanleiding was de uitspraak van de rechtbank in Groningen, dat gemeenten de huishoudelijke hulp niet zomaar op mogen zeggen zonder dat er persoonlijke gesprekken met de betrokken mensen hebben plaatsgevonden. De gemeente had eind september in een brief aan 670 inwoners meegedeeld dat de financiële vergoeding voor de huishoudelijke hulp per 1 januari stopt. En dat mag dus niet van de rechter. De gemeente heeft daarop in allerijl besloten dat er alsnog keukentafelgesprekken gaan plaatsvinden. Die moeten voor 1 april 2015 zijn afgerond. Op basis van die gesprekken krijgen mensen te horen of hun vergoeding al dan niet stopt.  
Roependen in de woestijn
CDA en Democratisch Podium hadden in de afgelopen maanden hun ongenoegen over het  stopzetten  van de financiële vergoeding voor deze hulp al meerdere malen uitgesproken. Zij dienden zelfs een motie in om deze maatregel in ieder geval op te schorten tot  juli 2015. Hun noodkreet was aan dovemansoren gericht, want PvdA, VVD en Volkspartij Dongen waren en bleven van mening dat er zorgvuldig en juist gehandeld was. ‘Wij waren roependen in de woestijn’, zo concludeerde CDA-woordvoerder Rob Huijben donderdag. 
Petitie 
Met de uitspraak van de rechtbank in Groningen vorige week leken CDA en Democratisch Podium alsnog hun gelijk te krijgen.  Voor een volgepakte tribune hadden CDA en Democratisch podium een karrevracht aan vragen opgesteld voor wethouder Panis. 
Maar er waren ook drie insprekers, die verwoordden  wat voor impact deze maatregel op hun  persoonlijke situatie heeft. 
Mevrouw Elly Biemans sprak namens haar tante van 92 jaar. Wij waren onaangenaam verrast door de brief waarin zonder argumentatie  aangekondigd werd dat de vergoeding gestopt wordt. Mijn tante heeft veel mantelzorgers maar die zijn al aardig overbelast. Als  de huishoudelijke hulp er ook nog af gaat, wordt het voor mantelzorgers ook bijna onmogelijk om goede hulp te geven’. 
‘Ik kan de huishoudelijke hulp niet zelf betalen en dat levert mij al wekenlang veel stress op. De zwakken zouden ontzien worden, maar daar merk ik niks van. Het doet mij pijn dat geld het wint van mijn beperkingen. Ik wil duidelijkheid en rust in mijn hoofd’, was de oproep van Esther Stoffers. 
Harde woorden waren er ook van  Youri de Jong. Hij overhandigde een petitie, die ondertekend was door ruim 500 mensen. ‘Ik sta hier met een petitie die niet nodig zou moeten zijn. Er was informatie genoeg, waarom heeft u dan toch besloten om geen persoonlijke gesprekken te houden. Als u dat wel had gedaan, had dit debacle voorkomen kunnen worden. Was hier nu echt een uitspraak van de rechter voor nodig? 
robhuijben1  
Rob Huijben (CDA)  
Vangnet
Wethouder Panis erkende dat het beter was geweest meteen gesprekken te voeren. ‘We hebben ervoor gekozen de voorlichting schriftelijk te doen en informatieavonden te houden. Achteraf gezien was het beter geweest om eerst met de mensen in gesprek te gaan. Voor de rest vond de wethouder  overigens dat  de gemeente  zorgvuldig gehandeld heeft. ‘De huishoudelijke hulp wordt niet afgeschaft. De mensen  moeten het alleen zelf gaan betalen. Bovendien hebben we altijd een vangnet met de Bijzondere Bijstand voor mensen die het echt niet  kunnen betalen’.
Grimmige sfeer
De motie van afkeuring haalde het overigens niet.  De ‘regeringspartijen’ VVD, Volkspartij Dongen en PvdA hielden de rijen gesloten. De sfeer werd  zelfs een beetje grimmig. ‘De aantijgingen kloppen niet, deze motie is buiten proportie. We wisten allemaal dat dit een groot dilemma was en de wethouder heeft wat ons betreft zorgvuldig gehandeld’ aldus  René Jansen van de VPD. En ook VVD-woordvoerder Pieter Brooijmans sprak gespierde taal. ‘Wij zijn bijzonder teleurgesteld over deze motie. Hij is volkomen misplaatst.’ 
Een tweede motie van CDA en DP om de termijn van besluitvorming te verlengen tot 1 juli haalde het ook niet. ‘Als u ruim 600 gesprekken moet voeren en beoordelen voor 1 april, gaat u dat niet lukken’ zo voorspelden Martin Montens en Rob Huijben.  Er is al een keer een uitglijder gemaakt. Laten we dat nu niet weer laten gebeuren’. Maar ook met deze motie kregen beide partijen geen voet aan de grond. ‘Wij denken dat dat best haalbaar is. Waarom zouden we die termijn dan bij voorbaat al verlengen. Laten we snel starten zodat er ook snel duidelijkheid is voor de mensen”, zo verwoordde René Jansen het standpunt van de coalitiepartijen. Rob Huijben had het laatste woord. ‘Wij zijn in ieder geval blij dat er keukentafelgesprekken plaatsvinden. Wij hopen dat die niet afgeraffeld worden om dat het voor 1 april klaar moet zijn’, zo gaf hij het College nog mee. 
door: Bernadette Klerx
Foto’s: Jan Stads / Pix4Profs
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen