Nieuwe afsteektijden vuurwerk in Dongen

Foto:

Vanaf deze jaarwisseling mag vuurwerk alleen nog maar afgestoken worden tussen 31 december zes uur ’s avonds en 1 januari twee uur ’s ochtends. Dat is niet alleen in de gemeente Dongen zo, maar dat geldt voor alle Nederlandse gemeenten. De rijksoverheid wil met deze maatregel de overlast en onveiligheid door vuurwerk sterk verminderen. Zo kan de jaarwisseling voor meer mensen een feest zijn. 

Straat op 
Veel jeugd ging op oudjaarsdag al vanaf 10 uur ’s ochtends de straat op om vuurwerk af te steken. “Vorig jaar was dat nog toegestaan”, zegt burgemeester Van Diessen. “Vaak zag je echter groepjes jongeren met rugzakken vol vuurwerk over straat struinen. Zij veroorzaakten veel overlast met harde knallen. Dit leverde soms ook zeer onveilige situaties op. En helaas werden er ook weer gemeentelijke eigendommen vernield”.
Oogje in het zeil
De burgemeester roept alle ouders op om dit jaar een extra oogje in het zeil te houden. “Als ouder heeft u een belangrijke taak in de ‘vuurwerkopvoeding’ van uw kind. Het is belangrijk dat uw kind weet, dat het niet meer is toegestaan om op 31 december overdag vuurwerk af te steken. Ook vraag ik u om toe te zien dat vuurwerk vanaf 18 uur veilig wordt afgestoken. In de Veiligheidskrant staan weer tal van tips om veilig met vuurwerk om te gaan!”
schade
Deze vuilnisbak was vorig jaar op oudjaarsdag het slachtoffer van vandalen met vuurwerk
Veilig legaal vuurwerk
Vuurwerk mag alleen ver- en gekocht worden op 29, 30 en 31 december. Vuurwerk dat u koopt bij een officieel verkooppunt in Nederland is altijd legaal. In de gemeente Dongen zijn De Boerenbond en Sportvisser Jac de Roos de enige officiële verkooppunten. U herkent legaal vuurwerk ook altijd aan een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift ‘geschikt voor particulier gebruik’.
Strenge straffen
De politie geeft hoge prioriteit aan delicten met vuurwerk. De straffen, voor iedereen die stunt met (zwaar) vuurwerk of die zelf vuurwerkbommen maakt, worden steeds hoger. Minderjarigen krijgen te maken met Bureau Halt en ontvangen meestal een taakstraf en/of het betalen van een schadevergoeding.
Veilige jaarwisseling
“Als burgemeester reken ik op uw medewerking om de jaarwisseling soepel te laten verlopen. Ik vertrouw dat u de informatie in deze krant ter harte neemt. Ik wens u allen een goed ‘oud en nieuw’!” 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen